Michaela Friberg Storey, chef för internationella insatser Röda Korset. Foto: TT/Röda Korset

Röda Korset: ”Nu handlar det om att rädda liv”

Uppdaterad
Publicerad

Röda Korset har lokala föreningar på flera av de öar som just nu drabbas av orkanen Marias framfart. Men de hårda väderförhållandena gör det svårt att få fram den akuta nödhjälpen.

– Nu handlar det om att rädda liv, säger Michaela Friberg Storey, chef för internationella insatser på Röda Korset.

Rent vatten, medicin och sjukvård till de drabbade – just nu kämpar hjälparbetare för att få fram hjälp till områdena där orkanen dragit in.

– Det är ett mycket svårt arbete som väntar i dag. All hjälp behövs. I dag fokuserar vi på att försöka koordinera arbetet med övriga internationella hjälporganisationer. Det är ett katastrofläge, säger Michaela Friberg Storey, chef för internationella insatser på Röda Korset.

Orkanen Maria

Hårt väder stoppar hjälpen

Hjälparbetet försvåras mycket av det hårda vädret, där det inte går att flyga försöker de komma fram med båtar.

– Även i de områden som inte befinner sig i stormens öga i dag har vi svårt att komma fram. Det gör att arbetet stannar av, säger hon.

De områden som väntas drabbas hårdast är de som inte hunnit återhämta sig efter den förra stormen Irmas framfart.

– Vad vi är oroliga för nu är vilken effekt Maria kommer att få på de områden som redan är drabbade av Irma. De som inte har tak över huvudet, att de ska drabbas ytterligare en gång, säger hon.

Sjukdomar sprider sig i översvämningarna

När stormen drar fram följer också översvämningar och stora flodvågor, något som ökar risken för sjukdomar – stillastående vatten är en grogrund för flera olika sjukdomar.

Det mest akuta är därför att få fram rent dricksvatten, medicin, sjukvård och kokkärl.

– Vi vet att i de här översvämningarna sprider sig många sjukdomar, så som malaria och zikavirus. Flodvågorna som drar in är flera meter höga och förstör infrastrukturen så att det inte finns något rent dricksvatten att tillgå, säger Michaela Friberg Storey.

En annan viktig del av hjälparbetarnas arbete när stormen väl bedarrat är att hjälpa till att leta efter människor som försvunnit.

– Vi uppmanar folk att ha en plan för hur och var man ska återförenas om man tappar bort varandra, säger Michaela Friberg Storey.

EU förbereder hjälpinsatser

Även EU:s kriscenter meddelade under tisdagen att de är redo med hjälpinsatser och att de följer orkanen Marias framfart noga. ”EU står redo att hjälpa till”, twittrade Christos Stylianides vid EU:s kriscenter.

LÄS MER: Orkanen Maria uppgraderats till kategori 5

LÄS MER: SVT:s meteorolog: Räkna med fler orkaner som Irma

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Orkanen Maria

Mer i ämnet