Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Italiens premiärminister kräver fartygsblockad för att hindra båtar med migranter, hör vad (M) och (MP) anser om metoden.

Rosencrantz (M): Inte aktuellt att ta emot fler från Lampedusa

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har haft ett stort historiskt mottagande av flyktingar, nu är det dags för andra länder att ta ansvar. Det säger riksdagsledamoten Jessica Rosencrantz (M) gällande Sveriges roll kring invandringsvågen på italienska Lampedusa. Ledamoten Annika Hirvonen från Miljöpartiet håller inte med:

– Alla EU-länder, inklusive Sverige behöver hjälpas åt, säger hon under söndagens Agenda.

Flykting- och migrantströmmen till Europa har ökat den senaste tiden, inte minst till den italienska ön Lampedusa.

Både Tyskland och Frankrike har satt stopp för fler asylsökanden, efter att länderna mottagit stora mängder människor under året.

– Invandringen har gett länderna inrikespolitiska problem, och dessutom menar de att Italien inte sköter det de ska vad gäller till exempel registreringar, säger SVT:s Europakorrespondent Ulrika Bergsten.

Jessica Rosencrantz vill se en liknande hållning till flyktingarna på Lampedusa, då hon menar att ganska få av dem har faktiska skyddsskäl.

Se mer från debatten mellan riksdagsledamöterna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.