På tisdagen öppnar det brittiska parlamentet på nytt. Då kommer underhuset att rösta om ett lagförslag som ska förhindra att Storbritannien lämnar EU utan ett avtal den 31 oktober. Det skulle innebära att premiärministern Boris Johnson tvingas att be om att skjuta upp utträdet till den 31 januari 2020.
I ett uttalande efter ett extrainkallat regeringsmöte på måndagen sa Boris Johnson att han inte vill ha nyval, men att han inte under några omständigheter kommer att be EU om en förlängd tidsram för brexit. Han upprepade att landet ska gå ur den 31 oktober, med eller utan avtal, och uppmanade ledamöter i det egna partiet att inte rösta för Labours förslag i morgon.
”Förväntar sig att förlora omröstningen”
Nicholas Aylott, lektor och docent i statsvetenskap på Södertorns högskola, säger att dagens utveckling starkt pekar på ett nyval.
– Situationen har alltid varit sådan att underhuset ganska tydligt är emot en avtalslös brexit. Det var aldrig tydligt hur någon premiärminister skulle kunna navigera sig förbi det faktumet. Den verkligheten verkar ha kommit ikapp.
– Boris Johnson förväntar sig att förlora omröstningen i morgon och därmed tvingas göra något han sagt att han inte ska göra. Utfallet är förmodligen ett nyval, säger Nicholas Aylott till SVT.
Aylott menar att dagens uttalande är en del av ett politiskt spel.
– Han sa att han inte vill ha ett nyval, men det är en annan sak att utesluta det. Det han var tydligast med var att han aldrig skulle begära en förlänging.
Svårt för Labour att säga nej
Enligt Nicholas Aylott finns nu flera möjliga scenarier. Ett är att Boris Johnson försöker utlysa ett nyval, vilket måste godkännas av två tredjedelar av parlamentet.
– Det skulle vara svårt för Labour att stå emot. Ett annat alternativ är att han bara avgår och utmanar parlamentet att hitta en ersättare.
Den mest radikala vägen är enligt Aylott att Boris Johnson ignorerar parlamentets vilja och vägrar be om en förlängning. Då skulle underhuset tvingas till ”atombombsalternativet” – att avsätta regeringen. Något som skulle vara betydligt svårare för konservativa ledamöter jämfört med att rösta emot regeringen om ett lagförslag.
– Det är en högre tröskel. Att rösta för att avsätta en egen premiärminister är politiskt självmord, säger Nicholas Aylott.
Rykten om 14 oktober
Brittiska medier rapporterar att regeringen kommer att föreslå måndagen den 14 oktober som datum för ett nyval, vilket är en nyhet i sig, säger Nicholas Aylott.
– Det skulle vara väldigt ovanligt, val i Storbritannien äger alltid rum på en torsdag. Det är ytterligare ett tecken på hur dramatisk och ovanlig situationen är.