• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hon är internationellt efterlyst – i Ryssland kallas hon för ukrainska barns ”räddare”. Foto: Mikhail Metze/Sputnik/ AP/TT

Efterlyst barnrättskommissionär ska tala i FN – webbsändning stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Storbritannien blockerar sändningen av FN:s informella säkerhetsmöte i ett sällsynt diplomatiskt drag.

Temat för mötet är “att evakuera barn från konfliktzoner” och som inbokad talare står Rysslands barnrättskommissionär Maria Lvova-Belova – som är internationellt efterlyst för krigsbrott.

I Ryssland kallas hon för “ukrainska barns räddare”. Samtidigt efterlyses Maria Lvova-Belova, och Vladimir Putin, av Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag för att illegalt föra ut barn ur Ukraina. 

I FN:s säkerhetsråd har hon bokats in som talare under onsdagens möte ”Barn och väpnad konflikt: Krisen i Ukraina. Att evakuera barn från konfliktzoner”.

Senaste nytt kriget i Ukraina

– Hon borde inte ges en plattform på FN för att sprida desinformation, säger en talesperson för Storbritanniens delegation.  

– Om hon vill redogöra för sina handlingar kan hon göra det i Haag. 

Lvova-Belova: “Skriv till mig för att hitta ditt barn” 

Storbritanniens beslut att stoppa sändningen av mötet kommer efter att Lvova-Belova under tisdagen meddelat att ukrainska föräldrar kan “maila henne” om de vill ha tillbaka sina barn.  

– Skriv till mig för att hitta ditt barn, säger hon under en presskonferens på tisdagen. 

Ukraina anklagar Ryssland för att ha “stulit” mer än 16 000 barn från landet, mot deras föräldrars vilja, sedan krigets början 2022.  

Ryssland: ”Väst är rädda för sanningen”

Att stoppa en direktsänd webbsändning av ett informellt säkerhetsmöte är extremt sällsynt. Förra månaden blockerade dock Kina FN:s webbsändning av ett informellt möte som berörde olika övergrepp i Nordkorea. Kina hävdade då att säkerhetsrådet inte borde diskutera frågor om mänskliga rättigheter.  

Det var första gången som någon av rådets medlemmar protesterade mot en webbsändning, som kräver tillstånd från alla 15 medlemmar.

Den 4 april twittrade Dimitry Polyanskiy, Rysslands sändebud i FN att Ryssland skulle hitta att ”alternativt sätt att erbjuda livesändning av mötet”.

– Väst är helt klart rädda för att många människor äntligen ska få höra sanningen om detta ämne, skriver han.

Hör SVT:s Ukrainakorrespondent berätta om Maria Lvova-Belova i videon ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg förklara betydelsen av ICC:s arresteringsorder mot Rysslands president Vladimir Putin. Foto: SVT/TT/AP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Senaste nytt kriget i Ukraina

Mer i ämnet