En man sitter i en gummibåt ute på havet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här hittas mannen – se räddningsinsatsen utanför Kamtjatkahalvön. Foto: Ryska myndigheter via AP

Rysk man räddades ur gummibåt efter två månader på havet

Publicerad

Över två månader på drift i en gummibåt på ett stormigt och iskallt hav.

När en 46-årig rysk man räddades av en fiskebåt på måndagen hade han tappat 50 kilo i vikt, men mirakulöst nog överlevt.

Besättningen på fiskefartyget trodde till en början att det rörde sig om en boj eller skräp när något dök upp på radarn. När de sedan tände strålkastarljuset upptäckte de i stället en man i flygväst, som ropade på hjälp från en liten grå gummibåt.

– Jag har inga krafter kvar, sade mannen när han drogs upp, enligt ryska medier.

Överlevaren, en 46-årig rysk man, fördes omedelbart till sjukhus. Enligt en läkare led han av uttorkning och en låg kroppstemperatur, men tillståndet beskrivs som stabilt, rapporterar AP.

I 67 dagar drev mannen omkring i Ochotska havet mellan Ryssland och Japan. När 46-åringen till slut räddades hade han tappat hälften av sin kroppsvikt.

Skulle på valskådning

Det var i början av augusti som mannen gav sig ut med gummibåten för att titta på valar tillsammans med hans bror och brorson. På resan mot Shantaröarna drabbades gruppen av ett motorstopp, och när trion inte kom tillbaka och kontakten med dem förlorades inleddes en räddningsinsats utan framgång.

Under veckorna på drift dog både brodern och den 15-årige brorsonen i båten. Hur mannen lyckades överleva i Ochotska havet, känt för sitt kyliga vatten och återkommande stormar, förbryllar många. Nära anhöriga beskriver det som ett mirakel.

Till den statliga ryska nyhetsbyrån Ria Novosti uppger hans exfru att gruppen planerade att vara borta i en knapp vecka. Med sig ska de ha haft mat för två veckor och 20 liter vatten.

En åklagare har meddelat att händelsen nu ska utredas för att se om brott begåtts kopplat till trafiksäkerheten på sjön, som kan ha orsakat de två dödsfallen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.