Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Vidar Ruud/TT

Rysk oppositionspolitiker döms till 25 års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Den rysk-brittiske oppositionspolitikern Vladimir Kara-Murza döms till 25 års fängelse för landsförräderi, enligt den oberoende ryska nyhetssajten Media Zona som följer den stängda rättegången på plats.

41-årige Vladimir Kara-Murza greps för ett år sen, anklagad för att ha spridit falsk information om den ryska armén. Sedan tillkom fler åtalspunkter.

Arbetat med lobbying

I somras anklagades han för att samarbeta med Free Russia Foundation, en oönskad organisation i Ryssland som stöttar civilsamhället och demokratisk utveckling, och i höstas riktade åklagaren ytterligare anklagelser mot oppositionspolitikern – landsförräderi.

Enligt Sky News har Kara-Murza tidigare arbetat med lobbying för att utländska regeringar och institutioner ska införa sanktioner mot Ryssland. Han ska ha haft en nyckelroll i att USA införde sanktionspaketet Magnitsky Act redan 2012. Det ledde även till sanktioner från EU, Kanada och Storbritannien.

Stark Putinkritiker

Domaren som dömer i fallet ska själv ha hamnat på sanktionslistan som följd, enligt SR Ekot som har intervjuat Kara-Murzas advokat Vadim Prochorov.

Advokaten beskriver Kara Murzas som ”en av Putinregimens starkaste kritiker”.

– Det här har ingenting med rättsskipning att göra. I stället handlar det om ren hämnd, säger han till Ekot.

Vladimir Kara-Murza har brittiskt medborgarskap sedan tonåren, och Storbritannien har krävt att han friges.

”Rysslands bristande engagemang för att skydda grundläggande mänskliga rättigheter, inklusive yttrandefrihet, är alarmerande”, sa utrikesminister James Cleverly i ett uttalande.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg säger att domen är ”en signal” till oppositionella i Ryssland. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.