Eugen Muravschi från Antikorruptions-organisationen Watchdog i Moldavien

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör några exempel från antikorruptions-organisationen Watchdog om hur valet i Moldavien påverkas av yttre krafter. Foto: SVT

Rysk påverkan hotar dubbla val i Moldavien: ”Kan bli det smutsigaste på många år”

Uppdaterad
Publicerad

Inför de två valen i Moldavien har det handlat om köpta röster, kriminella pengar och ett ryskt hybridkrig.

– Det här kan bli det smutsigaste och mest korrupta valet i Europa på många år, säger SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick.

Söndagen är en stor valdag i Moldavien. Samma dag som moldaverna ska rösta om vem som ska bli landets president de kommande fyra åren ska det även hållas en folkomröstning om Moldaviens ska fortsätta försöka bli EU-medlem eller inte.

Christoffer Wendick, SVT:s Europakorrespondent, beskriver stämningen som spänd. Redan på flygplatsen möttes han av ett stort säkerhetspådrag och i huvudstadens gathörn står insatspoliser.

– Människor här är vaksamma och beredda på att något kan hända, men vad är svårt att sätta fingret på.

Valrörelsen har varit turbulent och har överskuggats av anklagelser om inblandning av pro-ryska krafter.

– Det har varit uppenbara försök från ryska intressen att köpa röster i valet som exponerats.

Över 150 000 köpta röster

Moldavisk polis har upptäckt ett storskaligt försök att köpa nej-röster i EU-omröstningen. Över 15 miljoner euro ska ha förts in i landet via kriminella nätverk med kopplingar till den moldaviska politikern och affärsmannen Ilan Shor, som lever i rysk exil. Det för att köpa över 150 000 moldavers röster med målet att skapa instabilitet och kaos i landet.

Så sent som i förra veckan avslöjade moldaviska myndigheter en annan komplott där över 100 unga moldaver ska ha tränats av specialstyrkor i Moskva på att generera civil oordning i samband med valet. Vissa ska även ha fått mer avancerad träning i gerillaläger i Serbien och Bosnien.

Moldavien: Ryssland för hybridkrig

Enligt moldaviska myndigheter för Ryssland ett hybridkrig mot Moldavien genom pro-ryska grupper. Man uppger att trycket från Kreml kommer att öka ju närmre ett EU-medlemskap landet kommer.

En av farhågorna är att pro-ryska intressen kommer att instruera eller på annat sätt hindra personer från att gå och rösta när vallokalerna öppnar. Det för att göra valdeltagandet så lågt att resultatet ogiltigförklarats.

– Människor kommer få uppmaningar om att inte gå och rösta eller att de blir avskräckta. Det är scenariot man tror på, säger Wendick.

Ryssland själva förnekar helt någon slags inblandning i valet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.