I en intervju med den tyska tidningen Die Welt säger Vesa Virtanen, chef för den finska försvarsstaben, att ryssarna har börjat bygga ny militär infrastruktur längs gränsen och samtidigt börjat planera för framtida mobilisering av trupper.
– När Ryssland är färdigt med Ukraina, det vill säga, när de kan dra tillbaka sina styrkor från den ukrainska gränsen, så kommer de att komma till vår gräns, säger han till Die Welt.
Även om det inte går att utesluta påpekar han att ett ryskt anfall fortfarande är ”väldigt osannolikt”. Istället ser han utvecklingen som ett led i ryssarnas strategi att testa Natos artikel 5, som innebär att alliansens medlemsländer är skyldiga att hjälpa varandra vid ett angrepp.
– Ryssland har testat artikel 5 hela tiden med massmigration, cyberattacker, gps-störningar, informationsanfall och desinformationskampanjer.
”Defensiv hållning i Östersjön”
Tidigare i år genomförde Ryssland en omstrukturering av sina militärdistrikt, som bland annat innebar att den högt militariserade enklaven Kaliningrad nu tillhör distriktet närmast finska gränsen. Ett drag som enligt Yle sågs som ett säkerhetshot av många i Finland, men som enligt Daivis Petraitis, militäranalytiker vid Baltic Defence College, snarare ska ses som det motsatta.
– Förändringarna i den militära organisationen tyder på att Ryssland nu har en defensiv hållning i Östersjöregionen, säger han till Yle.
Han menar att åtgärderna var en försvarsinriktad reaktion på Finlands och Sveriges medlemskap i Nato, något som också förändrade Rysslands inställning till regionen.
– Efter att Finland och Sverige blev medlemmar i Nato blev Östersjön i praktiken ett Natohav. Kreml insåg att det inte längre går att projicera militär makt i regionen.
Gränsen stängd sedan ett år tillbaka
Den 1300 kilometer långa gränsen mellan Finland och Ryssland är numera helt stängd, och har varit det i över ett år. För kommunerna på den finska sidan har det inneburit stora ekonomiska problem – hör invånarna berätta om situationen i inslaget ovan.