Ryska journalister trotsar Kremls medieblockad från Lettland

Uppdaterad
Publicerad

Trots att ryska myndigheter har blockerat mediehus och stängt åtkomsten till flera sociala medier fortsätter oberoende journalister att rapportera. Reportern Alexej Kovaljov flydde från Ryssland till Lettland för ett par veckor sedan. Där jobbar han för Meduza, en av de sista oberoende ryska nyhetsförmedlarna.

– Miljontals personer behöver oss, säger Kovaljov till SVT:s Agenda.

Meduzas sajt är blockerad i Ryssland, trots det har antalet följare fördubblats de senaste veckarna. Med krypterad internetanslutning och appar som Telegram når man fortfarande ut.

– Jag har aldrig betraktat mig som exilreporter. Det här är en oroande ny verklighet som jag måste vänja mig vid, säger Alexej Kovaljov.

Kriget i Ukraina

”Berättar inte var jag bor eller arbetar”

Det är riskabelt att vara oberoende journalist i Putins Ryssland. Flera journalister har mördats under 2000-talet och kritik mot kriget kan i dag ge upp till 15 års fängelse.

Inte heller i Riga går vi säkra, säger Alexej Kovaljov.

– Vi måste vara väldigt vaksamma hela tiden. Jag berättar inte för folk var jag bor eller var jag arbetar. För vad som helst skulle kunna hända.

SVT:s Agenda möter Alexej Kovaljov och Katerina Abramova, kommunikatör på Meduza, på en neutral plats i Riga eftersom redaktionens plats är hemlig.

– Nu är jag involverad i crowdfunding. Jag tror inte att någon i Ryssland har bett om ekonomiskt stöd från hela världen på det här sättet tidigare, säger Katerina Abramova.

Grundaren på hemlig ort

Meduzas grundare Galina Timtjenko deltar via videolänk från hemlig ort av säkerhetsskäl. Hon berättar om flera åtgärder som vidtas för att skydda medarbetarna som är kvar i Ryssland.

– Ingen text eller video är värd att riskera våra journalisters liv eller frihet för, säger Galina Timtjenko.

Hör Alexej Kovaljov och Galina Timtjenko berätta om arbetet och reaktionerna deras rapportering möter i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet