De tolv ryska militärerna anklagas för att ha försökt påverka valutgången, uppger Rod Rosenstein, biträdande justitieminister, vid en presskonferens.
Anklagelsen rör omfattande intrång i flera av Demokraternas mejlkonton och datanätverk. Man ska även ha skapat falska identiteter på nätet för att sprida stulen information. Under presskonferensen uppger Rod Rosenstein att man inte kan slå fast om dataintrången har lyckats påverka valresultatet eller inte.
– Attackens mål var att ha inflytande över valet, men vi har inga bevis för att de har lyckats, säger han.
Mötet mellan Trump och Putin
Åtalet kommer bara två dagar före den amerikanske presidentens möte med Rysslands president Vladimir Putin. På en fråga från en journalist gällande den kritiska tidpunkten för åtalet svarar Rod Rosenstein att tiden för presskonferensen är vald utan hänsyn till storpolitiken eller tidpunkten för Trump och Putins möte.
– Jag har informerat president Trump om dessa uppgifter och han vet vad vi gör just nu, säger Rod Rosenstein.
Trump har lovat att han ska ta upp frågan om rysk inblandning vid presidentvalet under sitt möte med Putin.
-Jag kommer absolut, och rakt, att ställa frågan och förhoppningsvis kommer vi att ha en god relation till Ryssland, säger Trump vid en presskonferens under sitt besök i Storbritannien.
Finns inga bevis enligt Ryssland
Det ryska utrikesdepartementet hävdar att det inte finns några bevis mot de tolv ryska agenterna och att åtalen syftar till att förstöra stämningen inför mötet i Finland.
Demokraternas ledare i senaten, Chuck Schumer, uppmanar Donald Trump att ställa in mötet med den ryske presidenten.
– Åtalen är ytterligare bevis för det som alla utom presidenten tycks förstå: President Putin är en motståndare som lade sig i våra val för att hjälpa president Trump att vinna, säger Chuck Schumer i ett uttalande, rapporterar TT.
Fakta: Muellerutredningen
Frågan om kontakterna mellan personer inom Donald Trumps stab och Ryssland har länge skapat rubriker. USA:s underrättelsetjänster har pekat ut ryska hackare för inblandning i 2016 års valrörelse och frågor har rests om viss aktivitet skett i maskopi med Trumps kampanj.
Under valrörelsen uttryckte Trump beundran för Rysslands president Vladimir Putin. Trumps tidigare nationelle säkerhetsrådgivare Michael Flynn, som haft uppdrag i Moskva, tvingades avgå sedan han ljugit för vicepresidenten om sina kontakter med Rysslands dåvarande USA-ambassadör Sergej Kisljak.
Även justitieminister Jeff Sessions träffade ambassadören år 2016 och har därför sagt att han inte kommer att vara inblandad i utredningen om ryska kopplingar till presidentvalet.
Den 9 maj 2017 avskedade Trump FBI-chefen James Comey. I en intervju senare sade Trump att det hade med ”Rysslandsgrejen” att göra. Comey har offentliggjort minnesanteckningar från sina möten med Trump, enligt vilka presidenten bad honom ”släppa” utredningen av Flynn.
Den 17 maj 2017 utsåg vice justitieminister Rod Rosenstein den tidigare FBI-chefen Robert Mueller till särskild åklagare med ansvar för Rysslandsutredningen.
I februari i år riktade Robert Mueller formella anklagelser mot 13 ryska medborgare och tre ryska företag för inblandning i påverkansförsök. Enligt anklagelserna har de sått split i opinionen i sociala medier, rest till USA under falska namn och tagit initiativ till politiska demonstrationer.
Robert Mueller har inom ramen för sin utredning också presenterat flera åtalspunkter mot Trumps före detta kampanjchef Paul Manafort. Denne förnekar brott.
Källa: TT