– Vi kan bekräfta att två ryska krigsskepp nyligen har gått in i Östersjön, säger Dylan White till SVT.
De båda korvetterna är utrustade med kryssningsrobotar som kan nå stora delar av Europa. Enligt Totalförsvarets forskningsinstitut FOI kan robotsystemet även utrustas med kärnstridsspetsar.
Ser ett mönster
Dylan White utvecklar de senaste uppgifterna kring de ryska krigsskeppen för SVT Nyheter:
”Nato-flottan övervakar denna aktivitet nära våra gränser, precis som vi har gjort med hangarfartyget Kuznetsov, på ett ansvarsfullt sätt. Ryssland har rätt att operera på internationellt vatten. Samtidigt ser vi ett mönster av ökad rysk militär aktivitet nära våra gränser – det ska alliansens försvarsministrar diskutera om i eftermiddag.”
”Det här understryker behovet av större transparens och riskreduktion i förhållandet till Ryssland. Nato är redo att fortsätta dialogen med Ryssland gällande såväl det här som andra frågor. Våra allierade har uttryckt oro över Rysslands militära utbyggnad i närheten av våra gränser, däribland Östersjöregionen.”
”Vi tar all utplacering av system som kan bestyckas med kärnvapen nära våra gränser på största allvar. Vi följer utvecklingen noga och väger in den här händelsen i planeringen av vårt försvar.”
Försvarsministern vill inte spekulera
Försvarsminister Peter Hultqvist vill inte spekulera om varför förflyttningen sker just nu, om det är ett svar på något som Sverige, Natoländer eller andra har gjort. Han vill inte heller säga något om huruvida Sverige ser förflyttningen som tillfällig eller permanent.
De båda korvetterna är beväpnade med kryssningsroboten Kalbr. Det är sedan tidigare känt att Kalibr kan bära antingen konventionell stridsdel eller kärnstridsspetsar.
– Genom den långa räckvidden för markmålsversionen av Kalibr har både ubåtarna och Buian-M-korvetterna i Svarta Havet möjlighet att slå mål söder om Mälardalen från sitt hemmavatten, sager forskningschefen Fredrik Westerlund på Totalförsvarets forskningsinstitut FOI.
De ryska korvetterna ”Zelenyy Dol” och ”Serpukhov” är bland de nyaste krigsskeppen i ryska flottan. De blev operativa i slutet av förra året och har sin bas i Svartahavsflottan i Sevastopol på Krimhalvön. Den senaste veckan har de båda fartygen färdats från Svarta havet, via Medelhavet och upp mot Tyskland och Danmark och in i Stora Bält och nu i Östersjön.
Kärnvapen som når omkring 165 mil
Kryssningsroboten Kalibr har mer än tre gånger längre räckvidd än det markbaserade robotsystemet Iskander-M, som fick stor internationell uppmärksamhet nyligen när det flyttades till den ryska enklaven Kaliningrad. Kalibr är ett lång mer kapabelt vapen. Den teoretiska räckvidden är omrking 250 mil men eftersom robotarna färdas nära jordens yta på omkring 50 meters höjd blir den faktiska räckvidden 165 mil enligt FOI.
De här skeppen har tidigare avfyrat tre kryssningsrobotar från Östra medelhavet mot mål i Syrien. Ryska försvarsdepartementet publicerade då en video av attacken.
Ryska fregatter med samma typ av vapen
Tre ryska krigsfartyg av Grigorvich-klass har också Kalibr-vapnet ombord, enligt ansedda Janes Defence. De tre ryska fartygen är byggda vid varv i Kaliningrad och har testats i Östersjön. Dessa fregatter har också sin bas vid Svartahavsflottan, men är ibland i Östersjön.
– Fregatterna i Grigorovitjklass kan bära Kalibrrobotar, men det troligaste är att de bara bestyckas med sjömålsvarianten, inte den långräckviddiga markmålsroboten. Det beror på att den ryska flottan har rätt få nya fartyg som är lämpade för sjöstrid, säger Fredrik Westerlund på FOI.
Ryska Kilo-ubåtarna
Robotsystemet Kalibr finns även på en uppgraderad version av de ryska Kilo-ubåtarna. Det finns minst en rysk Kilo-ubåt i Östersjön. Den har funnits där sedan 1990-talet. Den har sin bas i flottbasen Baltijsk i Kaliningrad. Men Kiloubåten i Östersjön tros inte vara utrustad med Kalibrrobotar.
Däremot är det känt att vissa ryska Kilo-ubåtar med bas i Svartahavet har Kalibrrobotar med kapacitet för kärnvapen, enligt FOI. Förra året avfyrade en Kilo-ubåt kryssningsmissiler mot konventionella stridsspetsat mot mål i Syrien.
Rysslands försvarsutgifter bara en tiondel av Natos
Ryssland har ökat sina försvarskostnader avsevärt och skaffat nya vapensystem. Men Rysslands utgifter för militären är bara 10 procent av Natos totala utgifter och mindre än en tredjedel av Natos försvarskostnader i Europa. I dag har Natos försvarministrar möte i Bryssel. De väntas presentera truppförflyttningar till Östersjöregionen.