Det var den 17 maj som EU-rådet meddelade att man beslutat att ”avbryta sändningsverksamheten” för fyra sajter som stöder den ryska propagandan och anfallskriget mot Ukraina. Sajterna omfattade Ria Novosti, Voice of Europe, Izvestija och Rossijskaja Gazeta.
Nu meddelar ryska utrikesdepartementet att man beslutat att blockera tillgången till 81 europeiska nyhetssajter från 25 länder som ett svar på EU-rådets beslut. På listan återfinns nyhetssajter såsom spanska El Pais, tyska Der Spiegel, franska Le Monde och svenska public service-bolagen SVT respektive Sveriges radios hemsidor.
Sajterna blockeras i Ryssland med omedelbar verkan.
Ryska myndigheter blockerade redan 2022 ett antal mediesajter, däribland brittiska BBC.
”Oroväckande”
SVT:s vd Hanna Stjärne säger att det är oroväckande nyheter som kommer från Ryssland.
– Fri journalistik och information är en grundläggande funktion i ett öppet och välfungerande samhälle. Vi hoppas att människor i Ryssland kommer kunna ta del av SVT framöver, säger hon och fortsätter:
– Vi kommer arbeta på samma sätt som innan med våra korrespondenter och vår prisbelönta verifieringsdesk. Vi kommer fortsätta att verifiera information och bilder från kriget i Ukraina.
I en kommentar till SVT beskriver även SR:s vd Cilla Benkö det ryska beskedet är oroande, samtidigt som hon inte anser att det är förvånande:
”Ryssland stärker ytterligare greppet om den fria journalistiken och blir alltmer isolerat från omvärlden. Sveriges Radio har tidigare drabbats av den ryska mediecensuren genom blockering av vårt innehåll. Dessvärre innebär det ryska beslutet att det blir ännu svårare att bedriva fri och oberoende journalistik om utvecklingen i Ryssland.”
”Oberoende medier är en hörnsten”
Kulturminister Parisa Liljestrand (M) konstaterar i en skriftlig kommentar till TT att oberoende medier är en hörnsten i demokratiska samhällen.
”Det är avgörande för att allmänheten ska få en rättvisande och opartisk bild av vad som händer i samhället och i omvärlden”, skriver hon.