• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Ryska trupper tränger djupare in i krigshärjade Mariupol

Uppdaterad
Publicerad

Desperationen i Mariupol i sydöstra Ukraina växer.

Ryska styrkor tränger allt djupare in i hamnstaden, där ett jättelikt stålverk riskerar att förstöras i hårda strider.

Samtidigt pekar ukrainska myndigheter ut ytterligare tre städer som särskilda oroshärdar.

Ryssland och Ukraina bekräftar båda att strider pågår inne i stadskärnan i den hårt ansatta och belägrade hamnstaden Mariupol i sydöstra Ukraina.

– Det pågår gatustrider i stadens centrum, säger borgmästaren Vadim Bojtjenko till BBC och vittnar om beskjutning från stridsvagnar, artilleri och allehanda vapen.

Hamnstaden är omringad av ryska styrkor, och invånarna har varken tillgång till el, gas eller vatten. Telefonin fungerar kanske några timmar om dagen, rapporterar BBC.

– Våra styrkor gör allt de kan för att hålla ställningarna i staden men fiendens styrkor är tyvärr större, säger Bojtjenko.

Polis vädjar till Macron och Biden

Om man intar Mariupol, där något av det värsta lidandet under kriget utspelat sig, så skulle det vara en stor framgång på slagfältet för ryssarna. De har till stor del kört fast utanför större städer, över tre veckor efter att den största landinvasionen i Europa sen andra världskriget inleddes, skriver AP.

– Barn och äldre dör. Staden är förstörd och utplånad från jordens yta, säger polisen Michail Vershnin i en video på Twitter.

Han står framför den skadskjutna hamnstaden och vädjar till USA:s president Joe Biden och Frankrikes Emmanuel Macron.

– Ni har lovat oss hjälp. Ge oss den nu. Ni är stora ledare, Macron och Biden. Var det till slutet, säger Vershnin i videon.

Tiotusentals väntar

Runt 40 000 har klarat att lämna Mariupol de senaste fem dagarna, enligt borgmästaren Vadim Bojtjenko. Cirka 20 000 väntar på att bli evakuerade.

Ukraina meddelade på lördagen att det finns en överenskommelse med Ryssland om tio humanitära korridorer, bland annat en från Mariupol. Men flera sådana uppgörelser har tidigare visat sig vara innehållslösa.

I staden rasade på lördagen hårda strider vid det jättelika stålverket Azovstal, enligt en talesperson i det ukrainska inrikesdepartementet:

– Jag kan säga att vi har förlorat denna ekonomiska gigant. En av Europas största metallurgiska anläggningar håller på att förstöras.

Fyra oroshärdar

De ukrainska myndigheterna har inte noterat några avgörande förflyttningar av frontlinjen under det senaste dygnet, enligt presidentens rådgivare Oleksij Arestovytj.

Han säger att strider pågår och pekar ut sydöstra staden Mariupol, de södra städerna Mykolajiv och Cherson, och den östra staden Izium som särskilda oroshärdar, enligt Reuters.

Svårt att nå fram

Konstant beskjutning hindrar räddningstjänstens arbete och gör det svårt för hjälporganisationer att nå fram.

– Utmaningen är att komma in i städer som är omringade eller på väg att bli omringade, säger Jakob Kern, nödsamordnare på FN:s livsmedelsprogram (WFP), till AFP och beskriver läget som ”förskräckligt”.

Enligt honom är det praktiskt taget nu omöjligt att ordna med livsmedelsförsörjning till Mariupol samt städerna Charkiv och Sumy i nordost.

Hör när en invånare från staden berättar om attackerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.