• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Ryske oppositionsledaren Alexej Navalnyj avbildad på sjukhuset dit han fördes efter att, enligt egen utsaga, i söndags ha förgiftats. Ett ryskt sjukhus säger sig inte ha hittat spår av gift, men den analysen kritiseras av Navalnyjs stab. Foto: AFP/Navalny.com

Ryske oppositionsledaren: Jag blev förgiftad

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands internationellt mest kände oppositionsledare, Alexej Navalnyj, säger sig ha blivit förgiftad, trots att ett ryskt sjukhus inte ska ha hittat spår av gift. Samtidigt har flera personer gripits inför lördagens annonserade demonstration i Moskva.

Det var i söndags som Navalnyj ska ha förgiftats, enligt hans egen anmälan. Antikorruptionsbloggaren var då i polisförvar efter att ha uppmanat till deltagande i den stora protest som hölls i Moskva.

I fängelset ska Navalnyj ha drabbats av någon sorts akut allergisk reaktion, vilket väckte misstankar om förgiftning. Ett ryskt sjukhus säger sig inte ha hittat spår av gift, men Navalnyjs personliga läkare Anastasija Vasilijeva har kritiserat resultaten och framhåller att ryska laboratorier är rädda för att genomföra provtagningar.

Oberoende analys ”har visat sig vara svårt i Ryssland, alla är rädda”, säger hon till ryska medier och framhåller att de nu ska försöka få till analys av proven utomlands.

Navalnyj har nu gjort en anmälan till Moskvas lokala avdelning av utredningskommittén, vilket ungefär motsvarar amerikanska FBI. Navalnyjs advokat Vadim Kobzev säger att Navalnyj lämnade in ”ett uttalande rörande brottet begånget i samband med hans förgiftning”.

Gripanden inför protest

Protesten förra helgen saknade tillstånd från myndigheter och polis grep över 1 300 personer i ett av de hårdaste tillslagen mot demonstranter på flera år.

Demonstranterna protesterar mot att oppositionskandidater stoppats från att delta i de lokalval som Moskva håller i början på september.

Kandidaterna lyckades enligt valmyndigheten inte samla ihop de nödvändiga namnunderskrifterna som krävs för att ställa upp, eller så diskvalificerades delar av underskrifterna. Oppositionen å sin sida framhåller att de av politiska skäl hindrats från att ställa upp.

Nya protester är planerade till lördagen. Inför helgen har tio aktivister gripits av polis misstänkta för att ha ”organiserat masskravaller”, enligt statliga nyhetsbyrån Tass, ett brott som kan leda till fängelsestraff på upp till 15 år.

Brottsmisstankarna gäller protesterna förra helgen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.