– Putin sa det i det tal han höll precis på morgonen som invasionen började för ett år sedan, och den här veckan har han sagt i princip samma sak, säger SVT:s före detta Rysslandskorrespondent Bert Sundström.
Det som Putin pratat om är nazism.
Officiella ryska sidor har under det år som gått sedan början av invasionen bibehållit en stor och synlig närvaro på mestadels västerländska sociala medier-plattformar så som Facebook och Twitter, men även Telegram, och har i hundratals och åter hundratals inlägg återkommit till nazist-temat.
Nazist-anklagelser och inlägg om nazismen under andra världskriget kan mycket väl vara det enskilt vanligaste temat i den ryska kommunikationen i sociala medier.
Hundratals inlägg med ordet i sociala medier
När SVT Nyheter söker på ordet ”nazi” kommer det upp 140 inlägg publicerade mellan 24 februari 2022 och 24 februari 2023 – bara på ryska utrikesministeriets Facebooksida – och därefter följer en mycket lång lista med ambassader och andra myndighetssidor på en rad olika plattformar som även de upprepat samma saker.
– Förhoppningen är att åtminstone några utanför Ryssland ska acceptera den här beskrivningen. Vi ska också komma ihåg att när vi säger ”vi” så är det till stor del Västeuropa. Men sen finns det en annan värld, Latinamerika och Afrika, Kina och Indien, där man gärna tar emot argument som indikerar att Ryssland har rätt och Ukraina fel.
Men anledningen till att Ryssland gång på gång återupprepar ”nazism” har främst sin förklaring i det förflutna.
I videon ovan förklarar Bert Sundström sanningen, och historien varför Putin och Ryssland valt att nu fokusera så hårt på nazismen.