Ryssland kommer att bistå Armienen om konflikten med Azerbajdzjan når landets område, meddelade landets på lördagen. President Vladimir Putin har spelat en viktig roll i medlingen mellan länderna. Foto: TT

Ryssland höjer tonläget i blodiga konflikten i Nagorno-Karabach

Publicerad

Ryssland kommer att bistå Armenien med ”nödvändig hjälp” om konflikten trappas upp. Beskedet kommer kort efter att Armenien och Azerbajdzjan åter misslyckats med att komma överens om eldupphör i den kaukasiska utbrytarregionen Nagorno-Karabach.

Trots att överenskommelsen föll samman ska man ha enats om vissa punkter, exempelvis att inte anfalla civila, uppger medlare.

I ett uttalande från Frankrike, Ryssland och USA, den så kallade Minskgruppen, heter det att parterna har uppmanats att till fullo följa ett tidigare avtal.

Båda sidor har, enligt uttalandet, ”inlett ett öppet och ingående utbyte av åsikter som syftar till att klargöra deras förhandlingspositioner” om punkter i det avtal som tecknades i Moskva den 10 oktober.

Det, samt två efterföljande överenskommelser om eldupphör varav det senaste förhandlades fram för mindre än en vecka sedan, har dock misslyckats med att stoppa striderna.

Ryssland bekänner färg

Det kollapsade eldupphöret kommer samtidigt som tongångarna i regionen höjs.

Under lördagen kom beskedet från Ryssland att de är villiga att erbjuda Armenien ”nödvändig hjälp” om striderna når armeniska områden.

”Ryssland kommer att erbjuda Jerevan all tänkbar nödvändig hjälp utifall att striderna sprider sig till armeniska territorier”, meddelade Rysslands utrikesdepartement i ett uttalande.

Uttalandet kommer kort efter att den armeniske premiärministern Nikol Pasjinjan i ett brev vädjat om rysk assistans i den väpnade konflikten.

Internationell oro

Även om Ryssland, tillsammans med USA och Frankrike i Minskgruppen, tagit en medlarroll, så har Moskva en försvarspakt med Armenien. På andra sidan står Turkiet, som stödjer Azerbajdzjan.

Det ryska beskedet får oron att stiga ytterligare för att konflikten ska få bredare internationell spridning.

”Ett steg närmare ett större krig?” frågar sig USA:s tidigare ambassadör Carey Cavanaugh på Twitter efter beskedet.

Över 1 200 personer från båda sidor om konflikten har rapporterats döda sedan striderna bröt ut. Det verkliga dödstalet tros dock vara högre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.