Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hot eller skrämselpropaganda? Hör SVT:s reporter Bert Sundström i Morgonstudion. Foto: SVT/Rysslands försvarsdepartement

Ryssland ska öva med taktiska kärnvapen

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland kommer att genomföra en övning med taktiska kärnvapen, uppger den ryska statliga nyhetsbyrån Tass. Det är ett svar på uttalanden av europeiska politiker, uppger ryska talespersoner.

– Men det kommer att stanna här, SVT:s utrikesreporter Bert Sundström.

Militärövningen, som inleds på måndagen, är ett svar på ”provocerande uttalanden och hot” från västerländska företrädare, uppger det ryska försvarsministeriet.

Övningen, som beordrats av president Vladimir Putin, ska omfatta Rysslands flygvapen och flotta och äga rum i södra delen av landet.

Hotfull signal

Syftet är att testa beredskapen för icke-strategiska kärnvapenstyrkor för att utföra stridsuppdrag.

SVT:s utrikesreporter Bert Sundström tror att detta ska ses som en hotfull signal mot väst:

– Det är ett direkt svar på förra veckans uttalande från Storbritannien och Frankrike, där president Macron sa att han inte utesluter att skicka franska soldater till Ukraina.

Detta bekräftas även av Kremls talesperson Dimitrij Peskov i rysk stats-television.

Bert Sundström menar dock att risken att Ryssland verkligen använder kärnvapen i Ukraina är oerhört liten.

– Det är en maktdemonstration. Det kommer att stanna här, säger han.

Komplex operation

Enligt Jörgen Elfving, militär analytiker med inriktning Ryssland, är det inte säkert att det verkligen kommer att avfyras skarpa kärnvapen. Själva kärnstridsspetsarna, där själva sprängladdningen finns, förvaras inte tillsammans med vapenbärarna, till exempel raketer eller robotar.

– Att flytta stridsspetsar är en komplex operation och sker under mycket hög säkerhet. Det kan hända att man inskränker sig till att torröva, utan skarpa vapen, säger han.

Han bedömer inte det här som ett allvarligt hot, att det verkligen skulle användas i strid. Särskilt inte med tanke på vad svaret från väst skulle bli.

– Att man från rysk sida skulle använda taktiska kärnvapen ser jag som kontraproduktivt, säger Jörgen Elfving.

Se hela sändningen i SVT Play.

Vad är skillnaden på strategiska och taktiska kärnvapen?

”Grovt sett är strategiska vapen de som går att skjuta från en kontinent till en annan, och som fungerar avskräckande genom att visa att ’vi kan alltid nå er’.

Taktiska vapen är vapen som kan användas i vanliga vapensystem, där konventionella stridsspetsar byts ut mot kärnstridsspetsar.”

Källa: FOI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.