Nordkoreas Kim Jong Un, Rysslands Vladimir Putin och Kinas Xi Jinping är ledare i de tre grannländerna. Foto: TT/AP

Ryssland och Kina kräver att FN häver sanktioner mot Nordkorea

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland och Kina vill att FN:s säkerhetsråd stoppar handelssanktionerna som infördes mot diktaturen Nordkorea på grund av landets kärnvapenprogram. Det framgår av ett utkast till en resolution till säkerhetsrådet som nyhetsbyrån AP tagit del av. Källor med insyn uppger till SVT Nyheter att ett sådant utkast cirkulerar i FN.

Nordkorea, världens mest slutna land, en diktatur styrd av Kim Jong Un, har sedan nästan två decennier ett avancerat kärnvapenprogram i strid med FN:s icke-spridningsavtal (NPT).

FN införde handelsanktioner efter Nordkoreas första kärnvapenprov 2006. Trots det har Nordkorea fortsatt med regelbundna tester av olika sorters robotar. I takt med robottesterna har FN skärpt sina sanktioner. Kim har dessutom ökat intensiteten sedan han tog över makten efter sin far, Kim Jong Il.

Nordkoreas senaste tester under hösten uppges omfatta kärnvapenkapabla robotar som avfyrats från en ubåt i undervattenläge, en godsvagn på järnväg samt en så kallad hypersonisk robot – förmågor som oroar bland annat Sydkorea, USA och FN. Under de senaste veckorna har Nordkorea genomfört fem robottester.

Nordkoreas diktator Kim Jong Un på en försvarsmässa i Pyongyang. Foto distribuerat av statkontrollerade KCNA. Foto: KCNA 11 oktober 2021

Resolution förbereds

Nu vill Nordkoreas grannländer Ryssland och Kina att FN häver handelssanktionerna mot Nordkorea. Det gäller bland annat Nordkoreas export av fisk- och skaldjur och textil samt Nordkoreas import av oljeprodukter.

Ryssland och Kina vill även häva förbudet mot att nordkoreaner arbetar utomlands och skickar hem sina löner, uppger AP.

Det framgår av en resolution som uppges cirkulera och förberedas av Rysslands och Kinas delegation i FN:s säkerhetsråd.

”Med avsikt att förbättra försörjningen av civilbefolkningen” är en av formuleringarna i utkastet som AP har tagit del av. Ryssland och Kina nämner dock inget om Nordkoreas tester av robotar i utkastet till resolution, enligt AP.

Källor med insyn uppger även till SVT Nyheter att ett sådant utkast cirkulerar i FN.

”Hungersnöd”

I våras varnade Nordkoreas diktator för en dödlig hungersnöd i landet efter upprepade naturkatastrofer. Han drog paralleller till hungersnöden på 1990-talet.

Samtidigt har nästan alla Västdiplomater och internationella biståndsarbetare lämnat huvudstaden Pyongyang på grund av restriktioner under coronapandemin. Den utländska insynen i den slutna diktaturen är minimal.

Sverige tog hem diplomater

Sverige tog hem sina diplomater från ambassaden i Pyongyang förra året. Då beskrevs landet som ”mer eller mindre stängt”.

”Sveriges ambassad i Nordkorea är öppen. Arbetet fortsätter såväl på plats genom lokalt anställd personal som i Stockholm. Vi har sedan i augusti 2020 tillfälligt omlokaliserat våra utsända diplomater till Stockholm, och målet är att de ska återvända så snart som möjligt till Pyongyang” meddelar UD i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter på onsdagen.

USA:s tidigare FN-ambassadör Nikki Haley har tidigare sagt (2018) att FN-sanktionerna har stoppat all export från Nordkorea och 90 procent av landets handel med andra länder.

Ingen medlem i FN:s säkerhetsråd har kommenterat AP:s uppgifter officiellt. Men utkastet till resolution som AP har läst påminner om ett utkast till säkerhetsrådet i december 2019. Det stoppades dock innan det blev omröstning.

FN:s säkerhetsråd i New York. 5 av rådets 15 medlemsländer är ständiga medlemmar med vetorätt. Foto: EPA 23 september 2021

Fakta om säkerhetsrådet

  • Säkerhetsrådet har 15 medlemmar
  • Fem av dem är ständiga medlemmar (Frankrike, Kina, Ryssland, Storbritannien och USA)
  • De tio icke-ständiga medlemmarna väljs av generalförsamlingen för tvåårsperioder
  • Omröstningarna i säkerhetsrådet skiljer sig från generalförsamlingens
  • För att en resolution ska antas måste minst nio medlemmar i rådet rösta ”ja”
  • Om en eller flera av de ständiga medlemmarna röstar ”nej” kallas det veto och resolutionen antas inte
  • Säkerhetsrådets fasta medlemmars makt kallas vetorätt

Källa: FN:s säkerhetsråd

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.