Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jurij Sak, rådgivare åt Ukrainas försvarsminister, säger att Ukraina känner till lancet-drönarnas effektivitet och försöka bekämpa dem. Foto: SVT / Kalashnikov Group

Ukrainska försvarsrådgivaren: ”De är inte att leka med”

Publicerad

Det ryska företag som tillverkar den kontroversiella attackdrönaren Lancet är belagt med sanktioner. Ändå kan bolaget tillverka livsfarliga drönare som används i Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

– Lancetdrönare är inte att leka med, säger Jurij Sak, rådgivare åt Ukrainas försvarsminister, till SVT Nyheter.

Den ryska attackdrönaren Lancet har seglat upp som ett av de största hoten som Ukraina möter under motoffensiven. Drönaren tillverkas av företaget Zala Aero Group, som är ett dotterföretag till Kalasjnikov-koncernen.

Har sålt drönare till militären

Företaget tillverkar drönare med både civila och militära användningsområden. Ryska Istories, en oberoende sajt för grävande journalistik, har kommit över dokument som visar att bolagets juridiska person LLC CST under 2022 och hittills i år sålt drönare till militära organisationer i Ryssland för 5,3 miljarder rubel, motsvarande drygt 580 miljoner kronor.

Större delen av de pengarna kommer från ett militärt forskningsinstitut, men såväl den ryska försvarsmakten och Kalasjnikov-koncernen ska ha köpt drönare för en halv miljard rubel, motsvarande ungefär 57 miljoner svenska kronor, vardera under perioden.

Enligt Istories är det bland annat från Kina som Zala Aero Group, via mellanhänder, köper de detaljer som behövs för att tillverka de livsfarliga drönarna.

Jurij Sak, rådgivare åt Ukrainas försvarsminister, tycker att mer borde göras för att stoppa Rysslands möjligheter att tillverka de högteknologiska drönarna.

– Vi nås av information om att ryssarna lär sig kringgå sanktionerna och skaffa nödvändiga mikrochips och annan elektronik till drönarna. Om de får fortsätta tillverka drönarna innebär det en fortsatt utmaning för oss, säger Jurij Sak till SVT.

Står under sanktioner

Zala Aero Group står sedan i vintras under sanktioner från både Storbritannien och Australien och lades tidigare i somras även till på EU:s sanktionslista. Bolagets majoritetsägare, Aleksandr Zacharov, har däremot själv hittills lyckats undkomma internationella sanktioner, förutom från ukrainskt håll.

Se videon för att höra Jurij Sak berätta mer om drönarna och de metoder som Ukraina använder för att bekämpa dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.