På morgonen den 19 maj i år slog den ryska säkerhetstjänsten FSB och kravallpolis till mot ett studentboende i staden Komsomolsk-na-Amur i ryska fjärran östern.
Efter att först ha stängt av övervakningskamerorna började poliserna kontrollera de tadjikiska studenternas dokument. Några togs med till förhör och de som protesterade blev misshandlade, skriver den oberoende tidningen Novaja Gazeta.
Myndigheterna motiverade sitt agerande med att en tadjikisk medborgare tidigare häktats misstänkt för terrorfinansiering, men händelsen är bara ett av flera exempel de senaste månaderna då rysk polis gjort tillslag mot just människor från Centralasien.
”Erbjuds två alternativ”
Vladimir Osetjkin är grundare till organisationen Gulagu.net, som för ett par år sedan blev känd världen över då man publicerade filmklipp som avslöjar hur fångar i ryska fängelser utsätts för tortyr. Nu säger Osetjkin att ryska myndighetskällor bekräftat för honom att polisen fått order om att slå till mot migranter, inte bara mot illegala utan även mot de som befinner sig legalt i landet.
– Som jag förstår är strategin att ta migranterna i förvar och erbjuda två alternativ: antingen fängelse där de riskerar att utsättas för tortyr och våldtäkt, eller gå med på att skickas till kriget i utbyte mot sin frihet och ett ryskt medborgarskap, säger Osetjkin.
Utlovas ryska pass
Osetjkin är tydlig med att han än så länge bara känner till enstaka fall med personer från Centralasien som dykt upp vid fronten. Men Radio Free Europe rapporterar om att unga män från Centralasien just utlovats ryska pass mot att de först tjänstgör ett halvår i Ukraina. Rekryteringen ska ha skett på ett migrantcenter nära Moskva.
Kremls presstjänst skriver i en kommentar till SVT att ”legala migranter har rättigheter men också skyldigheter. Om de får ryskt medborgarskap kan de antingen skriva kontakt med den ryska armén eller är skyldiga att göra värnplikten”.
Migrantströmmar till Ryssland
Trots kriget i Ukraina och de ekonomiska konsekvenserna för Ryssland visar inflödet av migranter från Centralasien, där arbetslösheten varit hög i decennier, inga tecken på att minska.
Under första kvartalet i år anlände 1,3 miljoner människor till Ryssland. Det är en ökning med 60 procent jämfört med året dessförinnan. Ungefär hälften kommer från Uzbekistan, 350 000 från Tadjikistan och drygt 172 000 från Kirgizistan.
Källa: Ryska regeringen