Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov talade vid ett möte med chefer för byråer för utländsk media ackrediterade i Ryska federationen i Moskva, Ryssland. Foto: Alexander Zemlianichenko/AP POOL/EPA/TT

Ryssland vill ha bevis gällande Nord Stream-sabotage

Uppdaterad
Publicerad

USA borde försöka bevisa att de inte låg bakom saboteringen av Nord Streams gasledningar som förbinder Ryssland till Västeuropa, citerade nyhetsbyrån TASS den ryska ambassaden i USA på torsdagen, enligt Reuters.

Moskva betraktar förstörelsen av Nord Stream 1- och 2-rörledningarna i september förra året som ”ett internationellt terrordåd” och kommer inte att tillåta att det sopas under mattan, sade ambassaden i ett uttalande.

Förutom att Ryssland kräver USA på ”bevis”, nämner utrikesminister Sergej Lavrov även Sveriges och Danmarks roll i det hela.

– Länderna har inte svarat på officiella brev från Rysslands premiärminister Michail Misjustin på sex månader, som bad att utse de ansvariga för kontakterna angående attackerna mot Nord Stream, sade Lavrov enligt nyhetsbyrån AP.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Danska försvarsmakten har släppt film på läckorna vid Nord Streams gasledningar. Foto: Danska försvaret

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.