Magnus Christiansson, krigsvetenskap vid Försvarshögskolan. Foto: SVT/Maxar Technologies/AFT/TT

Brittiska försvaret: Rysslands framfart har i princip upphört

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands framryckningar har i princip upphört, enligt ett uttalande från det brittiska försvarsdepartementet.

– Det är ett ogenomtänkt krig med en operativ plan byggd på ohållbara antaganden som lett till ett taktiskt kaos, säger militärexperten Magnus Christiansson.

Enligt nya underättelseuppgifter från Storbritanniens försvarsdepartement har de ryska styrkornas landvinningar i Ukraina nästan helt stannat av. Magnus Christiansson, universitetslektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan, delar den bilden.

– Det beror på att det är en illa skött invasion. Det är ett ogenomtänkt krig med en operativ plan byggd på ohållbara antaganden som lett till ett taktiskt kaos. Nu efter några veckor behöver de ryska styrkorna återhämta sig och det är det vi ser nu, en paus i kriget, säger han.

”Oklart hur starkt motståndet är”

Ett fortsatt starkt ukrainskt motstånd uppges enligt britterna vara en viktig orsak till att den ryska offensiven stagnerat.

– Samtidigt vet vi inte hur det har gått för ukrainarna. Vad vi vet är att de har hållit emot och det var det få som trodde att de skulle kunna göra. Men vi vet inte hur deras status ser ut just nu. Ukraina själva påstår att de genomfört en full mobilisering, vilket skulle innebära att försvaret består av omkring 200 000 soldater.

Det brittiska försvardepartementet framhåller att det är troligt att Ryssland har varit tvungna att använda mer vapen än planerat som en följd av att invasionen pågått så pass länge.

”Dumma bomber del av krigföring”

”Som ett resultat är det troligt att Ryssland tar till äldre, mindre precisa vapen, vilka är mindre militärt effektiva och mer sannolikt resulterar i civila offer”, skriver departementet i inlägget på Twitter.

Christiansson är inte säker på att användningen av mindre precisa vapen beror på sinande resurser, utan snarare är en del av krigföringen.

– Tittar man på hur det ryska flygvapnet opererade i Syrien så använde de nästan bara så kallade dumma bomber, sådana som inte är guidade. De har ganska dålig precision, men om syftet är att angripa civilbefolkningen så har precisionen mindre betydelse, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.