Rysslands hbtq-lagar skärps ytterligare – men aktivister fortsätter sitt arbete

Uppdaterad
Publicerad

Det blir förbjudet att tala öppet om olika sexualla läggningar och könsidentiteter i Ryssland. En redan starkt konservativ lagstiftning dras ännu längre.

För kulturbranschen innebär de skärpta reglerna hårdare censur.

Den ryska statsduman har slutgiltigt antagit en skärpt lagstiftning mot det som benämns som ”hbtq-propaganda”.

Visningar och försäljning av vissa filmer och böcker kan stoppas om de beskriver ”icke-traditionella” könsidentiteter och sexualitet i positiv anda. Hemsidor med liknande innehåll kan blockas.

Men Gulja Sultanova, rysk aktivist och arrangör av HBTQ-filmfestivalen Side by side, säger att arbetet ska fortsätta som vanligt.

– Vi har redan varit förföljda, våra hemsidor har blockats. Vi ska helt övergå till digitalt format. Ska de blocka våra filmer och podcaster är de alltid tillgängliga via VPN. Det använder alla i Ryssland, säger Gulja Sultanova till SVT Nyheter.

Totalförbud införs

Enligt lagändringen förbjuds all ”propaganda” och allt framförande av ”icke-traditionella sexuella relationer och (eller) preferenser, liksom information som kan få barn att vilja byta kön”, rapporterar bland andra nyhetsbyrån Interfax. I lagtexten klumpas hbtq-frågor ihop med pedofili.

Till skillnad från den tidigare lagtexten, vars uttalade syfte var att stoppa informationen från att nå barn, införs nu ett totalförbud.

Stoppet gäller bland annat på nätet och i medier, litteratur, film, musik och reklam, enligt lagen.

Riskerar böter eller utvisning

Privatpersoner som anses sprida ”hbtq-propaganda” kommer framöver riskera motsvarande ungefär 70 000 kronor i böter. Utländska personer kan straffas med utvisning.

”Denna lösning kommer att skydda våra barn och vårt lands framtid från det mörker som sprids av USA och de europeiska staterna. Vi har våra egna traditioner och värderingar”, skriver dumans talman Vjatjeslav Volodin på Telegram.

I nästa steg ska federationsrådet och president Vladimir Putin ge klartecken, vilket ses som rena formaliteter i en i hög grad styrd process.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.