• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Experten: Reträtten från Cherson ”enormt bakslag” för Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Trots att man har genomfört en allmän mobilisering till ett högt politiskt pris drabbas Ryssland av detta ”enorma bakslag”. Så kommenterar Oscar Jonsson, expert på rysk krigföring, den ryska ordern om att retirera från nyckelstaden Cherson i Ukraina.

Ryssland har beordrat sina styrkor att lämna Cherson, den enda regionhuvudstad som man har erövrat sedan den fullskaliga invasionen av Ukraina inleddes, för att organisera sitt försvar längs med flodens Dneprs östra strand.

Exakt vad Ryssland kommer att göra är fortfarande oklart, enligt Oscar Jonsson doktor i rysk krigföring och verksam på Försvarshögskolan, i SVT:s Aktuellt. Rent politiskt är det dock ett ”enormt bakslag”, påpekar han.

– Nu har Ryssland genomfört en allmän mobilisering till ett högt politiskt pris och ändå är det som händer några veckor senare ett stort bakslag.

Med anledning av dess läge nära den ryskannekterade Krimhalvön har Cherson ett stort symboliskt värde. Tillbakadragandet kan komma att bli en betydande vändpunkt i kriget, som snart har pågått i nio månader, skriver Reuters.

På tok för dyrt

Sedan i augusti har Ukraina med lång räckvidd beskjutit viktiga broar över Dneprfloden, vilket har gjort det svårt för Ryssland att behålla sina styrkor där, fortsätter han.

– Ändå har Ryssland förstärkt sin närvaro där och verkat beslutsamma att hålla den här positionen. Nu har man landat i beslutet att det kommer att kosta på tok för mycket att försöka stanna kvar där, så därför väntar någon form av omgruppering.

Hur reträtten ska gå till är inte känt.

– Just nu är det färjetrafik på de här platserna där man skjutsar över. Om ukrainska styrkor kommer närmare så kan de börja beskjuta färjetrafiken med vanligt artilleri, vilket kan leda till enorma förluster när man försöker lämna i panik.

Ryska strategin framåt

Rysslands strategi framåt är enligt Jonsson framför allt att göra livet så surt som möjligt ekonomiskt för Ukraina.

– I synnerhet så bombar man civil infrastruktur, energiinfrastruktur och försöker få den ukrainska ekonomin att gå så dåligt att det kostar för mycket för väst att stötta Ukraina och att man således ska ge upp.

Rent militärt försöker man att hålla de gränserna man har inför vintern så att man kan träna upp de reservister som har mobiliserats, för att kunna förstärka med dem i kriget, avslutar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.