Sedan millennieskiftet har mellan 20 och 30 kritiker till den ryska regimen förgiftats, enligt Fredrik Westerlund, säkerhetspolitisk analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, och Rysslandsexpert. Foto: Julio Gonzalez/FOI

Rysslandsexperten: Upp till 30 regimkritiker har förgiftats sedan millennieskiftet

Uppdaterad
Publicerad

Det är rimligt att anta att den ryska staten ligger bakom den misstänkta förgiftningen av regimkritikern Aleksej Navalnyj. Det säger Rysslandsexperten Fredrik Westerlund, som kopplar fallet till den senaste tidens protester i Belarus.

– Han har uppmuntrat de folkliga protesterna och det finns en tydlig hotbild mot honom, säger Fredrik Westerlund.

”Varför är du inte redan död?”

Aleksej Navalnyj fick frågan när han i onsdags talade inför en grupp unga anhängare i den sibiriska staden Tomsk.

”För att Vladimir Putin inte hade tjänat på det”, svarade Navalnyj, enligt Reuters.

Dagen därpå kollapsade den ryske regimkritikern på ett flygplan till Moskva och befinner sig nu i koma på ett sjukhus i staden Omsk. Enligt hans stab insjuknade Navalnyj efter att ha druckit en kopp te som misstänks ha varit spetsad med gift.

Det är ännu okänt vad som orsakat Navalnyjs plötsliga insjuknande, men ryska läkare ska ha hittat spår av industriella kemiska substanser på hans händer och kläder, rapporterar Reuters.

”Ryska staten som ligger bakom”

Sedan millennieskiftet har mellan 20 och 30 kritiker till den ryska regimen förgiftats, enligt Fredrik Westerlund, säkerhetspolitisk analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, och Rysslandsexpert.

– Den rimliga tolkningen just nu är att Navalnyj har förgiftats och att det är den ryska staten som ligger bakom. Kan man bara fastställa att det rör sig om en förgiftning så är det rimligt att peka ut dem, säger han.

Att 44-åringen insjuknat just nu förvånar inte Westerlund. Regimkritikern har uppmuntrat de folkliga protesterna i Belarus, vilka riskerar att sprida sig till Ryssland. Däremot är det inte säkert att avsikten har varit att döda honom.

– Det kan vara så att man utformat dosen för att skada honom tillräckligt för att neutralisera honom som politiskt hot, men utan att göra honom till martyr, säger Westerlund.

Hårt slag mot oppositionen

Den eventuella förgiftningen riskerar att slå hårt mot oppositionen i Ryssland, som redan i dag är väl medvetna om riskerna med att stå upp mot regimen, säger Westerlund.

– Det är svårt att säga om deras oro kommer att öka, men det är helt klart att det här kommer att få både inrikes- och utrikespolitiska konsekvenser.

Även om det skulle gå att fastställa vilket eventuellt preparat Navalnyj kan ha utsatts för och sedan lyckas knyta det till den ryska staten, så bör man inte förvänta sig några vattentäta bevis.

– Och man ska inte förvänta sig att den nuvarande regimen vid något tillfälle kommer att erkänna sin inblandning.

Fyra andra uppmärksammade fall

Aleksej Navalnyj misstänks ha förgiftats innan han bordade ett flygplan till Moskva. Vem som ligger bakom det eventuella dådet är ännu oklart – men flera ryska regimkritiker har tidigare råkat illa ut.

Dubbelagenten Skripal

Den 4 mars 2018 hittades den spiondömde dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter medvetslösa på en bänk utanför ett shoppingcentrum i den brittiska småstaden Salisbury. Den ryske ex-agenten och hans dotter förgiftades av det militära nervgiftet Novitjok, men båda tillfriskande. Storbritannien har anklagat Ryssland för att ligga bakom dådet, men Ryssland har kategoriskt nekat till anklagelserna.

Före detta KGB-överste

Aleksandr Litvinenko var en före detta KGB-överste och tidigare överstelöjtnat i KGB:s efterföljare, FSB. Den 23 november 2006 giftmördades trebarnspappan i London efter att ha druckit te spetsat med polonium-210. Enligt en brittisk utredning från 2016 godkände Vladimir Putin ”troligen” giftmordet. Ryssland har dock avfärdat rapporten som partisk och icke-transparent.

Framgångsrik journalist

Den ryska journalisten Anna Politkovskaja förgiftades efter att ha druckit en kopp te 2004. Politkovskaja överlevde men sköts ihjäl i hissen till sitt hyreshus i Moskva den 7 oktober 2006. Fem män dömdes för mordet.

Tidigare vice premiärminister

Den tidigare vice premiärministern Boris Nemtsov hörde till de mest inflytelserika regimkritikerna. Den 55-årige oppositionspolitikern sköts till döds i Moskva den 27 februari 2015. Fem personer dömdes för mordet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.