Rysslandsexperten om nazistanklagelserna: Inte riktat mot omvärlden

Uppdaterad
Publicerad

Att kända svenska personer beskylls för att vara nazister är inte en känga mot Sverige. Det menar Kristian Gerner, professor i historia och expert inom rysk politik, vid Lunds universitet.

– Allt detta är för den interna ryska publiken. Man har piskat upp en stämning där av att de är förföljda, omringade och att alla vill åt dem. Man struntar fullständigt i omvärlden, säger han.

På en annons uppsatt i en busskur utanför den svenska ambassaden i Moskva syns Ingmar Bergmans, Ingvar Kamprads och Astrid Lindgrens ansikten intill texten ”Vi är emot nazismen, och det är de inte”.

Enligt Kristian Gerner, professor i historia och expert inom rysk politik vid Lunds universitet, ska de ryska nazistanklagelserna mot de kända svenskarna inte uppfattas som något annat än ett sätt att få den ryska befolkningen att hålla ihop. 

– Man gör det offentligt för att tala om för den ryska publiken att ”vi försvarar er”. Putin och Lavrov håller på att skapa en stämning i Ryssland som är alldeles fruktansvärd. De försöker få ryssarna att hålla ihop mot den ”yttre fienden”.

– Allt detta är för den interna ryska publiken, det är intern propaganda. Man har piskat upp en stämning om att de är förfölja, omringade och att alla vill åt dem. Man struntar fullständigt i omvärlden.

Inte ett hot mot Sverige

Anklagelserna ska alltså inte uppfattas som ett hot mot Sverige, menar Kristian Gerner.

– Vi ska inte ta det här på allvar, det är bortom all sans och vett. Så här extremt var det inte ens under den värsta Sovjettiden.

Finns det andra exempel på ryska nazistanklagelser riktade mot Sverige?

– Tidigare har det varit mot USA och Nato, men det har varit i ett rimligt sammanhang och inom ramen för hur man uttalar sig mot andra stater. Det här är nytt, säger han.

”Sverige är mottagarna”

Samtidigt menar Stefan Invarsson, analytiker vid centrum för östeuropastudier att Ryssland sänder en tydlig signal till Sverige, genom att trappa upp stämningen med budskapet på affischerna.

 – Det är vi som är mottagare av det här, inte den ryska allmänheten, säger Stefan Ingvarsson, och pekar på exemplet att ryska tabloider inte plockat upp händelsen.

De svenskar som valts ut för kampanjen, och pekas ut som nazister är de mest kända och respekterade svenskarna i Ryssland.

– Det är effektivt uttänkt, IKEA är otroligt populärt, Kamprad är populär för att han stått upp mot korruption och mutor. Astrid Lindgren är superhjälte i det forna Sovjetunionen och Bergman är otroligt respekterad.

Genom att peka ut dem, påvisar man att alla de mest kända svenskarna för den ryska befolkningen har någon sorts sympati för nazityskland och därmed visar man varför Sverige står bakom Ukraina, enligt Stefan Ingvarsson.

– Man vill visa att skrapar man lite på ytan, så är de nazister, säger han.

– De kommer att fortsätta reta oss tills vi fattar ett beslut i Natofrågan, fortsätter Stefan Ingvarsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.