Det politiska uppror som nu pågår i Belarus är historiskt enligt Martin Kragh, chef för Rysslands- och Eurasienprogrammet vid UI.
– Vad vi ser är en ny belarusisk nationell identitet som tar form. Ett folk som under mer än 25 års tid styrts under en diktatur. De vill kasta av sig detta ok och bygga en ny nation på demokratins princip, säger han.
Att Lukasjenko känner sig hårt pressad och att han försöker ta till alla medel för att behålla makten är tydligt, säger Kragh.
Är desperat
Under ett tal på söndagen hävdade presidenten att Nato samlar militära resurser längs Belarus gräns och sade även att Ryssland är redo att stödja regimen om det skulle behövas.
– Inget av det här kanske egentligen finns på kartan annat än i hans eget huvud, men det visar hur desperat han är.
– Hans styre hänger på en skör tråd.
”Kommer inte ge upp”
Påtryckningarna mot presidenten är stora, både från det egna folket och från utlandet. Men Martin Kragh tror inte att det räcker för att få till ett maktskifte i landet.
– Ryssland kommer sannolikt att spela en viktig roll. Om Ryssland väljer att försöka hitta en diplomatisk lösning på konflikten är det möjligt att det är det enklaste för Lukasjenko att gå med på, säger han.
Julia Lapitskii, statsvetare och projektledare på Svenska institutet, beskriver stämingen i huvudstaden Minsk som euforisk. Hon tror att protesterna kommer att pågå tills presidenten avgår.
– Jag tror inte att folk kommer att ge upp. De blev så hårt påverkade av bilderna av människor som släpptes ur häktena. De hade blivit slagna i timmar, och det är fortfarande några som saknas, säger hon.
Vad kommer hända politiskt de närmsta dagarna?
– Det är svårt att säga. Det finns ingen politik i Belarus i den bemärkelse som man har i Sverige. Det finns bara Lukasjenko. Parlamentet har en mer eller mindre dekorativ funktion. Så allt handlar nu om ifall Lukasjenko stannar eller avgår.