Frankrike tar täten inom EU när det gäller att minska anvädningen av plast. Där har lagar klubbats igenom som sätter stopp för påsar och annat. Foto: SVT Jörgen Söderström

Så sätter Frankrike P för plasten

Uppdaterad
Publicerad

Det hade varit dåligt mellan dem länge, men 2016 var året då Frankrike på allvar började göra slut med plasten. Den tunna plastpåsen i butikskassan, den ännu tunnare vid frukt och grönsakerna, picknicktallriken och plastmuggen – är numera passé. Frankrike har gått vidare. 

Den har funnits i vår vardag länge och blir vanligare och vanligare. Det är ju så lätt, så smidigt, så skönt att slippa diska och allt det där. Men som många andra relationer så kan den ändras med tiden. Frankrike gick så långt att de tog till lagen för att säga stopp.

Så här ser skilsmässan ut i datum:

Plast och miljö

1:a juli 2016

Från och med nu är EU:s vanligaste plastpåse — tunna engångsplastpåsar (med en tjocklek < 0,05 millimeter) — förbjudna i kassan på alla butiker. Endast tjockare plastpåsar eller påsar av andra material  (bioplast, papper, tyg) är tillåtna. Nu får fransmännen i större utsträckning även börja betala för sin kasse.

1:a januari 2017

Nu är den lilla plastpåsen för frukt och grönsaker bannlyst, och i dess ställe finns komposterbara påsar (av t.ex. papper, majs- eller potatisstärkelse). Samtidigt byts plastemballagen runt tidningar och kataloger ut mot komposterbar plast. 

1:a januari 2020

Frankrike blev först i världen med att i september 2016 förbjuda försäljningen av plastglas, plastmuggar och plasttallrikar. Lagen träder i kraft i januari 2020 och då måste produkterna bestå av minst 50 procent biologiskt nedbrytbart material. Hela picknicken ska gå att kompostera i en vanlig kompost. Däremot gäller inte förbudet din take away-kaffe eller hämtmat; för så fort plastmuggarna och plasttallrikarna säljs med ett innehåll (typ kaffe) räknas de som förpackning, och EU-rätt tillåter inte förbud mot förpackningar. 

Lagarna är del i en större miljöreform, framtagen under Ségolène Royal, minister för miljö, energi och hållbar utveckling. Målet är att Frankrikes soptippsavfall ska vara halverat 2025, och utsläppen av växthusgaser vara minskade med 40 procent 2030, jämfört med 1990:s nivåer.

EU på väg

Men också EU i stort har börjat tröttna på vår svenska uppfinning plastpåsen. En europé använder i genomsnitt 200 stycken per år (2010), och de flesta slängs efter att de använts en gång.

En lag som EU-parlamentet antog 2015 ger medlemsländerna två val:

Antingen se till att årsförbrukningen av tunna plastpåsar inte överstiger 90 stycken per person 2019, och max 40 i slutet av 2025. Eller senast 2018 införa förbud mot att ge ut tunna plastpåsar gratis

Plastfakta

Om Friktion

Världen engagerar. Med reportage, fakta och analys tar vi upp de stora frågorna i vår tid. Frågorna som skaver lite. Människa och miljö, krig och konflikter – Friktion handlar om den värld vi alla delar. Du hittar alla våra klipp och ämnena vi fördjupar oss i på SVT Play, SVT Nyheter och på sociala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Plast och miljö

Mer i ämnet