Så försöker Ukraina tona ner krigsretoriken

Uppdaterad
Publicerad

Det spända läget och den hårda retoriken kring Rysslands trupper vid gränsen till Ukraina har under helgen fortsatt. Samtidigt försöker Ukraina på olika sätt dämpa tonläget. 

– Från Ukrainas regering ser man i nuläget inte något stort invasionshot, säger Rysslandsforskaren Martin Kragh i SVT:s Morgonstudion.

Det finns en fortsatt stor oro internationellt för en rysk offensiv mot Ukraina. I Ukraina försöker politiker och myndigheter nu dämpa krigsretoriken – något man har goda skäl till enligt Martin Kragh, chef för Rysslands- och Eurasienprogrammet vid Utrikespolitiska institutet.

– Ukraina har redan drabbats hårt ekonomiskt av krigshotet. Utländska företag minskar sin exponering i landet och turister drar sig för att åka till länder som man tror ska hamna i krig, säger Martin Kragh i Morgonstudion.

– Det är framförallt amerikanska och brittiska myndigheter som har framfört att det är en stor invasionsfara. Ukraina gör bedömningen att vi inte är där ännu. Men det är klart att de är medvetna om den pågående konflikten i landets östra delar där Ryssland redan är närvarande, säger Martin Kragh.

Undersökning: Hälften tror på konflikt

Krigsretoriken påverkar också moralen i Ukraina, konstaterar SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg, som är på plats i Kiev. 

– Folk har levt i den här spända situationen under lång tid. En opinionsundersökning här visade nyligen att ungefär hälften av ukrainarna tror att det kan bli en militär konflikt med Ryssland. 40 procent trodde inte det och tio procent var osäkra, säger Carl Fridh Kleberg i Morgonstudion. 

Se Martin Kraghs analys i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.