• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s utrikesreporter Stina Blomgren om hur den iranska regimens firande av 44-årsdagen påverkades av protesterna som skakat landet ända sedan Masha Aminis död. Foto: AFP,HO, Iranska regeringen/SVT

Så fortsätter protesterna mot Iran: ”Missnöjet pyr under ytan”

Publicerad

Protesterna mot den iranska regimen kastade sin skugga över årsdagen för revolutionen i Iran som ägde rum i helgen. Även om demonstrationerna slagits ned hårt och avtagit i styrka, pyr missnöjet fortsatt under ytan. Det berättar SVT:s korrespondent Stina Blomgren, som träffat aktivister som flytt till Erbil i Irak.

Demonstranter som flytt till den irakiska delen av Kurdistan omgrupperar sig, de som skadats får vård och man hoppas att demonstrationerna ska ta fart igen.

– De vittnar om ett brutalt våld, om polis och revolutionsgarde i Iran som skjuter mot obeväpnade demonstranter. En person som vi träffade i går berättade att han valt att fly när han identifierades under en protest. Nu har istället hans bror gripits som pant, säger Stina Blomgren som medverkar i SVT:s Morgonstudion.

Protester i Iran

Protester i sociala medier

Protesterna som tog fart under hösten – efter att 22-åriga Masha Amini från Kurdistanprovinsen dog i polisens förvar efter att hon brutit mot Irans morallag om att täcka håret med hijab – har avtagit i styrka sedan flera av de gripna demonstranterna avrättats.

Missnöjet mot regimen visar sig nu på andra sätt.

– Det syns i sociala medier och i mindre, mer utspridda protester. En demonstrant likande situationen vid kolbädden på en grill, det syns inte på ytan men blåser man på lågan så flammar det upp igen, säger Stina Blomgren på plats i Erbil, Irak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester i Iran

Mer i ämnet