Foto: ABC Australia

Straffas för dataspelsfusk – så funkar Kinas sociala kreditsystem

Uppdaterad
Publicerad

Ett poängsystem ska få kineser att bete sig exemplariskt i det offentliga så väl som det privata livet. Den som missköter sig och får låga poäng i det så kallade sociala kreditsystemet får begränsad rörelsefrihet och svartlistas.

Hur du sköter dina skulder och tillgångar avgör i dag om du får ta lån, men hur skulle din kreditvärdighet se ut om man även vägde in ditt sociala liv och hur du beter dig privat?

I Kina testas nu ett så kallat socialt kreditsystem där medborgare bedöms och får poäng efter hur de sköter sig både i det offentliga och i det privata. Hur många poäng man har avgör vad man får tillgång till i samhället. Till år 2020 ska kinas 1,4 miljarder invånare alla ingå i systemet.

Höga poäng ger bättre synlighet på dejtingsajter

Alla startar med ett grundkapital på 1 000 poäng, som sedan minskar eller ökar beroende på hur man sköter sig.

Poäng får du genom att till exempel betala räkningar i tid, vara vän med andra med höga poäng och när du handlar inhemska produkter.

Höga poäng gör det enklare att resa, tillåter en att skippa kön på sjukhus, ger bättre synlighet på dejtingsajter, fri biluthyrning, rabatt på hushållsräkningar och en möjlighet att slippa depositionsavgifter på till exempel hotell.

Låga poäng hindrar en från resor

Däremot straffas man med minuspoäng för bland annat brott mot trafikregler, dataspelsfusk, vidlyftig shopping eller om man plankar.

Låga poäng kan hindra en från specifika positioner i arbetslivet, att köpa fastigheter eller använda vissa dejtingappar. Medborgare med låga poäng blir svartlistade och får sitt namn registrerat på en lista som företag kan kolla av vid rekrytering. Svartlistningen kan överklagas.

Fram till mars 2018 hade nio miljoner människor med låga poäng blivit hindrade från att köpa flygbiljetter för inrikesresor, enligt Channel News Asia. Tre miljoner människor förbjöds att köpa förstaklass-biljetter.

Hur samlas informationen in?

Informationen samlas in med bland annat appar, ansiktsingenkänning och offentliga och privata databassystem.

Systemet är för tillfället fragmentariskt och sköts av lokala myndigheter och företag, men ska de kommande två åren centraliseras. När systemet är helt genomfört kommer varje enskild medborgares poäng att kunna sökas fram genom bland annat fingeravtryck.

Det är oklart vem som kommer ansvara för systemet och om man kan överklaga sin poängställning, skriver Human rights watch.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.