Flera mindre grova fall av brottslighet under stormingen av kongressbyggnaden i USA har redan avgjorts, men de tuffaste domarna lär dröja. Foto: Julio Cortez/AP/TT

Så gick det för dem som stormade Capitolium

Uppdaterad
Publicerad

De kom från nästan alla USA:s delstater. En del hade dödliga vapen med sig – andra slagord om att hänga Mike Pence. Hittills har ett 30-tal fått fängelsestraff, men de tuffaste domarna lär dröja.

Några demonstranter kom aldrig hem efter dagen vid Capitolium. Tre dog utanför byggnaden och en kvinna sköts ihjäl av polis i närheten av senatens kammare.

Men polisutredningen mot de många andra som var där den dagen är en av de största i FBI:s historia. Hittills har omkring 730 personer anklagats för brott i samband med stormningen av Capitolium.

Den vanligaste brottsmisstanken, olaga intrång, förekommer i 600 av utredningarna. I 275 av fallen har åklagarna valt att rikta misstankar om brott mot en ovanlig lag, förhindrande av officiellt förfarande, det vill säga att de misstänkta på olika sätt bidragit till att försöka stoppa eller förhala fastställandet av valresultatet. 

225 personer har hittills anklagats att ha attackerat, gjort motstånd mot eller hindrat polis, varav minst 75 av dem haft ett farligt eller dödligt vapen, som exempelvis pepparsprejliknande substanser, flaggor eller till och med yxor. 

Ett 30-tal anklagas för att ha stulit saker från Capitolium, däribland kvinnan som misstänks ha stulit talmannen Nancy Pelosis dator. Omkring 10 personer misstänks för att ha attackerat journalister eller utrustning som tillhört journalister. 

Dessutom har ett 40-tal personer anklagats för att på olika sätt ha organiserat eller samordnat sig kring attacken på Capitolium, däribland medlemmar i olika extremistgrupperingar. 

70-tal straff utdömda

USA:s justitieminister Merrick Garland har fått kritik från Demokrater i kongressen för att inte ha gripit tillräckligt många organisatörer bakom stormningen av Capitolium ännu. Garland svarade att utredningen är långtifrån över. 

”Justitiedepartementet är fortfarande fast beslutet att låta alla förövare, på alla nivåer, svara för sina handlingar enligt lag – oavsett om de var närvarande den dagen eller på annat sätt olagligt ansvariga för attacken på vår demokrati den 6 januari. ” 

Ännu har inga rättegångar hållits, men i nästan 170 fall har den misstänkta erkänt brott och drygt ett 70-tal fall har straff redan dömts ut, utan huvudförhandlingar. Många av fallen som avgjorts hittills har rört sig om mindre grova fall, som lett till villkorliga domar av olika slag. 30 personer har hittills dömts till fängelse, i genomsnitt i 45 dagar. Strax före jul kom det hittills hårdaste fängelsestraffet, 5 år och tre månaders fängelse för en man som kastade en brandsläckare mot polis och högg mot polisen med en fana.

Hör hela Fouad Youcefis berättelse om de historiska timmarna i SVT:s program Jag var där.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: JIM LO SCALZO/EPA/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.