Så gick det sen – med löftena från förra klimatmötet

Uppdaterad
Publicerad

Under det förra klimattoppmötet i Glasgow la man ribban högt för världens klimatarbete.

Men har målen nåtts?

Inte riktigt, tyvärr.

Få upp tempot på utsläppsminskningarna och fasa ner användandet av kol, det var några av de punkter som världens länder enades om vid COP26 förra hösten.

Mathias Fridahl, forskare i klimatpolitik på Linköpings universitet, berättar att året som gått inte innehållit någon framgång.

Klimatmötet i Sharm el-Sheikh

– Det har gått riktigt dåligt faktiskt, säger han.

När det gäller att trappa ner på kolanvändandet så ”finns det ingenting” som pekar på att något land gjort det som behövs.

– Och när det gäller att fasa ut fossila subventioner är det ännu värre, säger Mathias Fridahl.

Uppmärksammade överenskommelser från COP26

Slut med skogsskövling till 2030

Drygt 140 länder skrev under avtalet om att upphöra med skogsskövling år 2030. Med bland undertecknarna fanns stora skogsnationer som Brasilien, Kongo och Indonesien. Men det har inte börjat bra. För att nå målet behöver skövlingen minska med 10 procent per år – förra året var den siffran 6,3 procent. En minskning, men inte i den takt som krävs.

Nya klimatplaner redan 2023

Enligt tidigare avtal ska länderna presentera nya, uppdaterade och skärpta planer på hur de ska minska sina utsläpp år 2025. Men i Glasgow tidigarelade men den inlämningen till 2023. Långtifrån alla har lämnat in sina dokument, och det är inte heller alla av dem som skärpt åtgärderna för att minska sina utsläpp.

Minska metanutsläppen

Över 100 länder skrev under på att andelen metan, en mycket potent växthusgas, som släpps ut i atmosfären måste minska med 30 procent till 2030. Men de flesta länder har inte ens tagit fram en plan för hur det här ska gå till. En annan faktor som bromsar arbetet är att Kina avbröt sitt och USA:s klimatsamarbete när talmannen Nancy Pelosi besökte Taiwan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatmötet i Sharm el-Sheikh

Mer i ämnet