Poliser på plats vid Oxford Circus i London. Foto: Alastair Grant/AP/TT

Så får du hjälp av myndigheter om du utsätts för brott utomlands

Uppdaterad
Publicerad

Har du blivit utsatt för ett brott utomlands?

Då finns det hjälp att få hos svenska myndigheter.

Tänk på att genast göra en polisanmälan på plats – och kontakta svenska ambassaden om du behöver stöd.

Polisanmäl brottet

Anmäl brottet så snart som möjligt på orten där det inträffade. Du kan även anmäla brottet till svensk polis när du kommer hem, men grundprincipen är att det ska göras på plats. Uppsök läkare om du är skadad, både för att få vård och dokumentera skadorna.

Kontakta svenska ambassaden/konsulatet

Ambassaden kan ge dig stöd och hjälpa till att hitta en advokat, som kan företräda dig om brottet polisutreds eller går till rättslig prövning. Vilken typ av hjälp du kan få beror på vad som har hänt.

Om du till exempel blir bestulen kan det handla om kontakt med försäkringsbolag och anhöriga som kan skicka kontanter. Om du har blivit utsatt för ett våldsbrott kan du få bistånd enligt lagen om konsulärt ekonomiskt bistånd, för att till exempel anlita ett juridiskt biträde eller en tolk– om du inte har möjlighet att betala själv. Ansökan görs på plats hos ambassaden. Det finns inget tak för hur mycket pengar du kan ansöka om, men det måste röra sig om kostnader i anslutning till brottet. Ersättningen ska inte förväxlas med rättshjälp (se nedan), utan är av en mer akut karaktär.

Svenska ambassaden i New Delhi. Foto: Leif R Jansson/TT

Ansök om rättshjälp

Om du har blivit utsatt för ett sexualbrott, exempelvis våldtagen eller sexuellt ofredad, kan du ansöka om rättshjälp hos Rättshjälpmyndigheten. Staten kan betala delar av advokatkostnaderna och eventuella resekostnader för att närvara vid rättegången i utlandet. I särskilda fall kan du få rättshjälp även vid andra typer av brott, men det är mycket ovanligt.

Långt ifrån alla är emellertid berättigade till rättshjälp, bara personer i de lägre inkomstgrupperna. Övriga förväntas ha en hemförsäkring som täcker kostnaderna.

Ansök om brottsskadeersättning

Du kan ha rätt till brottskadeersättning för fysiska och psykiska personskador, skador på saker som kläder och glasögon samt kränkning som rån, olaga hot och sexuella övergrepp. Tänk på att ansökan måste skickas in till Brottsoffermyndigheten inom tre år efter att brottet begicks, förundersökningen lades ned eller domen efter rättegången ”vann laga kraft” och inte längre kan överklagas.

En polisanmälan är i princip ett krav för att få ersättning. Brottsoffermyndigheten brukar även fråga efter sjukvårdsjournalen om man blivit skadad och uppsökt sjukvård. Det är alltid bra att få skadorna dokumenterade.

Källor: Regeringen, Sweden Abroad, Rättshjälpsmyndigheten, Brottsoffermyndigheten

Så mycket pengar kan du få av Brottsoffermyndigheten

Brottsoffermyndigheten utgår ifrån schablonbelopp när de bedömer hur stor ersättning du kan få för olika typer av kränkningsbrott. Här är några exempel:

Våldtäkt: 100 000 kronor

Mord- eller dråpförsök: 125 000 kronor

Synnerligen grov misshandel: 100 000 kronor

Olaga hot (verbalt): 5 000 kronor

Olaga hot (med vapen): 10 000 kronor

Källa: Brottsoffermyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.