• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Var femte barnfamilj i USA saknar tillräckligt med mat, enligt utrikespolitiska institutet. Här delas matpaket ut i Brooklyn, New York. Foto: Alba Vigaray / TT

Så har amerikanerna det ekonomiskt

Uppdaterad
Publicerad

USA är ett splittrat land när det kommer till ekonomiska förutsättningar. Levnadsstandarden hör till de högsta i världen, men skillnaderna mellan fattiga och rika är stora. Nästan 20 miljoner amerikaner levde i extrem fattigdom – redan innan coronakrisen.

Ekonomin är en av de viktigaste valfrågorna, men för att förstå hur politiken påverkar bör man känna till något om människors privatekonomi. De senaste decennierna har inkomstklyftorna i USA ökat.

– Efter andra världskriget fick staten en ökad roll i samhället genom att ett antal sociala välfärdsprogram infördes i USA. Då minskar inkomstklyftorna, men från 1980 och framåt har utvecklingen gått åt andra hållet, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

Presidentvalet i USA 2020

Gapet mellan de rikaste och fattigaste familjerna mer än fördubblades mellan 1989 och 2016, enligt en rapport från tankesmedjan Pew Reserch Center. Finanskrisen och lågkonjukturen i mitten av 00-talet satte också djupa spår - även bland medelklassen. 

– Det finns många diskussioner i USA om den amerikanska drömmen. Ofta är det en ekonomisk dröm, att man ska få det bättre än sina föräldrar. Så var det på 50- och 60-talet, men det är inte givet att det är så längre.

En av fyra svarta fattiga

Närmare 12 procent, eller drygt 38 miljoner människor, räknades som fattiga 2018, enligt siffror från utrikespolitiska institutet. Nästan 20 miljoner amerikaner levde i extrem fattigdom, med en inkomst under häften av fattigdomsnormen.

Ett av fem barn i USA var fattigt 2018. Fattigdom var också vanligare bland latinos, urinvånare och svarta än bland vita. Bland svarta var en av fyra fattig.

– Klyftorna i det amerikanska samhället är korrelerade med ”ras” och etnicitet. Man ser att svarta i genomsnitt har mycket lägre inkomster än vita, även om det också sedan 1960-talet har växt fram en svart medelklass, säger Dag Blanck.

Massarbetslöshet under coronakrisen

Coronapandemin slog hårt mot ekonomin. Till en början klarade sig många amerikaner bra, tack vare ett enormt stödpaket, men sedan har bidragen minskat och nu saknar var femte barnfamilj tillräckligt med mat, enligt utrikespolitiska institutet.

Många har också förlorat sitt jobb. I februari 2020 låg arbetslösheten i USA på 3,5 procent – den lägsta siffran på över ett halvt sekel. Två månader senare var siffran uppe i nära 15 procent.

Det är den högsta siffran sedan depressionen på 1930-talet, och på bara några veckor förlorade fler än 30 miljoner amerikaner sina jobb. Nu har arbetslösheten sjunkit och i september låg den på strax under 8 procent.

Se hela Ekonomibyrån på SVT Play här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet