För att skapa ett slutet internet måste alla digitala gränsstationer stängas, samtidigt som det nationella nätet är helt oberoende av utländska servrar. Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Så går det till när ett land isolerar sitt internet

Uppdaterad
Publicerad

För att skapa ett slutet internet måste alla digitala gränsstationer stängas, samtidigt som det nationella nätet är helt oberoende av utländska servrar. Det är vad Ryssland vill kunna göra men hittills har de länder som försökt misslyckats.

Internettrafiken är beroende av två system: DNS, (domain name system) och BGP (Border gateway protocol). DNS fungerar som en telefonbok.

När du surfar på en adress söker DNS:en upp den serie av siffror som finns bakom adressen. Hela världen använder samma nummer för att hitta sidor.

BGP är ett system som hjälper till att hitta den snabbaste vägen för att skicka data över världen. Det fungerar som ett vägnät. Vissa vägar går bara inom landet, medan andra leder ut tillomvärlden.

De gränser där datatrafiken passerar över gränsen kallas IX (Internet Exchange). Sverige har omkring tjugo sådana IX-punkter.

Om ett land vill koppla bort sig från det globala nätet måste man stänga gränserna, IX-punkterna. Gör man det går det inte längre att skicka in eller ut data från landet.

Egypten har testat

Under den arabiska våren, 2011 stängde Egypten sina IX-punkter. Det innebar att alla utanför landet som surfade på sidor i Egypten fick ett meddelande att adressen inte går att finna medan de i Egypten fick ett motsvarande meddelande om siffor utanför Egypten.

Den ryska lagen om ett suveränt internet innebär att bara de IX-punkter som godkänts av myndigheten Roskomnadzor (Ryska kommunikationskontrollen) får användas.

Dessutom kan myndigheten välja att stänga ner alla IX-punkter – om man anser att det finns ett hot mot landets säkerhet. Vad som utgör ett hot bestämmer alltså den ryska staten.

För att det nationella nätet ska fortsätta fungera när gränserna utåt stängs måste samhället vara väl förberedd för detta.

Svårt att isolera sig

Det är här svårigheterna uppstår. Många av de länder som har skapat möjligheten att isolera sig från world wide web är beroende av nätet utanför gränserna.

När Egypten kopplade bort sig från det internationella nätet slutade all internettrafik att fungera. Samma sak har hänt i andra länder som testat detta, till exempel Syrien och Indien.

Men både Egypten och Syrien har strypt dataöverföringen för att hindra människor från att kommunicera, inte för att isolera sig från resten av världen.

Kostsamma konsekvenser

Många sektorer i samhället är beroende av det internationella nätet för att fungera, inte minst den kommersiella sektorn.

Ett slutet internet kräver till exempel ett oberoende nationellt banksystem med ett eget betalkortssystem för att de ekonomiska transaktionerna ska kunna fortsätta.

Ryssland, men också Iran, arbetar på att skapa ett helt eget slutet internet, liknande det i Kina där regimen kan välja i vilken utsträckning man ska tillåta kontakt med omvärlden.

Ryssland arbetar inom många olika områden för att minska beroendet av internationella samarbeten, men en nedkoppling från det globala internet skulle i dag snabbt få allvarliga och kostsamma konsekvenser för det ryska samhället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.