Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilder från firandet vid tolvslagen i Auckland och Sydney. Foto: TT

Så här rings det nya året in runtom i världen

Uppdaterad
Publicerad

Ett turbulent 2022 är till ända. Runtom i världen välkomnar man nu ett nytt år.

Det må inte vara ett år att fira, präglat av Ukrainakriget, ekonomisk oro och till det – bortgången av flera världskända personligheter som drottning Elizabeth, Pelé och på årets sista dag – den tidigare påven Benedictus XVI.

I australiska Sydney kunde man i alla fall fira att landets gränser nu öppnat igen och landets befolkning tagit sig igenom en rad med nedstängningar på grund av pandemin.

Ser framåt

– Det har varit ett ganska bra år, att ”ta sig förbi covid” är skönt och nu ser vi fram emot framtiden, sade Davd Hugh-Paterson, en av många som ville titta på fyrverkerierna nere vid det världsberömda operahuset.

2022 kommer annars bli ihågkommet allra mest som året då Ukrainakriget bröt ut och påverkade en hel värld. Omkring 16 miljoner ukrainare har tvingats fly och för de som är kvar i bland annat Kiev väntar nu en nyårsafton med nattligt utegångsförbud.

I Rysslands huvudstad Moskva har man samtidigt beslutat att ställa in stadens traditionella fyrverkerier. I Kina har det däremot beslutats att firande ska ske vid den kinesiska muren och i Shanghai har det utlovats fyrverkerier bland annat vid nöjesparken Disneyland. Detta efter att landets myndigheter i slutet av året plötsligt valde att släppa på sin nollpolicy avseende covidhanteringen.

Påtaglig kris

I Tokyo ägnade bland annat flera hjälporganisationer nyårsaftonen åt att hjälpa nödställda i samband med att den ekonomiska krisen blivit alltmera påtaglig i landet.

Volontärer delade ut lunchlådor med sukiyaki, en japansk kött- och grönsaksrätt som tillreds i gryta, tillsammans med bananer och ägg.

– Jag hoppas det nya året innebär ett arbete, sade bland annat Takaharu Ishiwata som varit arbetslös under flera år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.