Martin Kragh i Aktuellt

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Martin Kragh, centrum för Östereuropastudier, förklara hur Rysslands vapenproduktion kan påverka kriget i Ukraina. Foto: SVT

Så har Ryssland råd att rusta upp försvarsindustrin – trots sanktioner

Uppdaterad
Publicerad

Trots sanktioner hävdar Ryssland att de har mångdubblat sin vapenindustri. På satellitbilder syns ett Ryssland som rustar upp – men hur har landet råd? Bland annat handlar det om ett arv från den sovjetiska ekonomin, säger Rysslandsforskaren Martin Kragh, i Aktuellt.

Rysslands försvarsminister Sergej Shojgo säger att landets vapenindustri har mångdubblat sin produktion.

Om det handlar om propaganda är svårt att veta, men satellitbilder över fabriker som tillverkar och reparerar krigsmateriel visar tecken på ett Ryssland som rustar upp.

Kriget i Ukraina

Två miljoner anställda inom rysk krigsindustri

Den ryska krigsindustrin består i dag av 1 300 företag med två miljoner anställda, vilket motsvarar 2,7 procent av hela Rysslands arbetskraft.

Men hur har Ryssland möjlighet och råd trots sanktioner och indragen arbetskraft?

Enligt Martin Kragh, biträdande chef för Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet, är det ett arv från den sovjetiska ekonomin som riktat in sig på inhemsk försvarskapacitet, med mål att bygga upp alla typer av försvarssystem som landet anser sig behöva.

– Det är väldigt ovanligt. Det är få länder som har haft den ambitionen att vara självförsörjande. Det har nu finansierats under lång tid, den här expansionen, med hjälp av de här intäkterna från olja och gas som man säljer till resten av världen, säger han och fortsätter:

– Och en stor del av statsbudgetens utgifter går direkt till att bygga upp den här militära förmågan, säger Kragh och berättar att det exporteras ”en hel del”, framförallt till länder i Asien och Afrika.

”Mångdubblad ökning” svårtolkat

Han understryker också att det är svårt att veta om det är ny vapenproduktion det handlar om, eller om det är reparationer och uppgraderingar av gammalt materiel som skickas ut i kriget mot Ukraina.

”Mångdubblad ökning” är därför svårtolkat, menar Kragh.

– Under pandemin sjönk tillverkningen mycket, då har det så klart varit en kraftig ökning. Det är svårt att sätta fingret på exakt hur mycket. Det är stark sekretess i den här sektorn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet