Så har Sverige hjälpt Ukraina med minröjning

Uppdaterad
Publicerad

Före kriget tränades ukrainsk personal i röjning av minor och ammunition i småländska Eksjö. Samarbetet mellan länderna har pågått sedan 2018, men när kriget kom lades det snabbt på is.

– Så fort det är möjligt har vi för avsikt att göra en återstart, säger överstelöjtnant Carl-Axel Blomdahl.

Sverige har också hjälpt Ukraina att ta fram regelverk för hur minröjning ska gå till i landet, samt med förberedelser för att upprätta två centrum för utbildning inom området i Ukraina.

Ukrainska myndigheter bedömer att nästan halva landet kan behöva röjas från minor och oexploderad ammunition efter kriget. Insatsen kan ta flera år och kommer att kräva internationell hjälp.

– Det är en oerhört tidskrävande process om man ska rensa så stora delar av ett land, säger Carl-Axel Blomdahl, som också är ställföreträdande chef på Swedec, totalförsvarets kompetenscentrum för min- och ammunitionsröjning.

”Svårt med återflyttning”

Arbetet kompliceras ytterligare av att många strider skett i anslutning till eller inne i de största städerna.

– Det här gör att det blir svårt med återflyttningar nu när det finns den här typen och mängden av oexploderad ammunition som måste hanteras för att det normala livet ska komma igång för människor i Ukraina.

Oexploderad ammunition är ammunition som har skjutits ut men inte detonerat. Den kan förbli farlig långt efteråt.

Livsmedelsproduktionen hotad

Utöver fara för liv innebär problemet också ett hot mot livsmedelsproduktionen, eftersom ryska soldater har gjort om åkrar till minfält.

Ukraina står tillsammans med Ryssland för en fjärdedel av världens totala export av vete. Enligt Ukrainas jordbruksdepartement är nu en dryg tredjedel av landets odlade mark ockuperad eller osäker, rapporterar amerikanska NPR.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.