soldat

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lista: Så ser Israels, Irans, Hamas och Hizbollahs underrättelsetjänster ut. Ur Morgonstudion den 7 augusti. Foto: SVT

Så jobbar underrättelsetjänsterna i Mellanöstern just nu

Uppdaterad
Publicerad

Israel, Iran, Hamas och Hizbollah satsar stora resurser på sina underrättelsetjänster. Enligt experter kommer det ha stor inverkan på läget i Mellanöstern:

– Man vill skapa en underrättelsebild avseende hot och mål. Det är både objekt och personer som man vill kartlägga, säger Jörgen Holmlund.

Läget i Mellanöstern är spänt. Iran har utlovat vedergällning efter att Israel dödat en högt uppsatt ledare inom Hamas i förra veckan.

Säkerhetstjänster hos Israel å ena sidan och Iran och Hizbollah å andra sidan går på högvarv för att försöka få en inblick i hur den andra sidan förbereder sig.

Krig mellan Israel och Hamas

Jörgen Holmlund, lärare i underrättelseanalys vid Försvarshögskolan, berättar att de arbetar i det fördolda för att kunna skydda sina politiska och religiösa ledare. Man vill också veta vad motståndarnas egentliga syfte bakom attackerna är:

– Det är livsavgörande för vilken respons du ska ta tillbaka i den här delen. Så för att ha korrekta politiska och militärstrategiska underrättelser underlättar det vilken respons du har, både i Iran och Israel i nuläget.

Hemliga agenter

Israels underrättelsetjänst Mossad har, till skillnad från USA och Storbritannien som använder sig av teknisk underrättelse, större fokus på personer och använder sig av agenter inom det landet man håller koll på.

Irans dito går under namnet Ministeriet för underrättelsetjänst:

– I huvudsak har man tittat på utländsk diaspora som vill Iran illa, som predikar att det sker oegentligheter i Iran. Men vi ser en ökande skicklighet i att pressa människor med iransk bakgrund att lämna underrättelser om vad som sker. Vi ser en ökad framåtlutad approach, att det inte bara sker inom Iran längre.

”Mer hårdföra”

Även terrorstämplade Hamas och Hizbollah i Libanon använder sig av underrättelsetjänster.

– Hamas säkerhetstjänst är duktiga på att detektera hotbilder från framförallt Israel mot sin verksamhet inne i Gaza. Valet av den nye ledaren är också intressant, eftersom att man nu flyttar fram positionerna till att bli lite mer hårdföra.

Hizbollah i Libanon arbetar på samma sätt men får tack vare sitt geografiska läge arbeta mer ostört.

Åsikterna om Mossads och Irans underrättelsetjänsters metoder skiljer sig stort ute i världen. Holmlund pekar på flera anledningar:

– Jag är tacksam över att leva i Sverige, därför att vi följer folkrättsliga principer och jobbar inte med utomrättsliga avrättningar. Vissa andra länder arbetar med att samla in information för att kunna utöva dödligt våld mot enskilda personer. Det skapar en bild som inte är särskilt positivt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet