Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Joakim Paasikivi om vad Iran på vapenstöd till Ryssland och hur detta kan påverka krigsläget.

Skärpta sanktioner mot Iran efter vapenstöd till Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

EU har kommit överens om att införa nya sanktioner mot Iran eftersom landet med mycket stor sannolikhet förser Ryssland med drönare. Men Irans militära samarbete med Ryssland är inget som kommer påverka krigets utgång, menar överstelöjtnant Joakim Paasikivi.

– Det kommer bli jobbigt för gemene man i Ukraina i vinter, men det är inget som Ryssland kommer vinna kriget på, säger han.

Det gäller tre personer och ett företag som har koppling till Irans drönartillverkning som fått sina tillgångar frysta.

– Vi vidtar snabba åtgärder mot Iran som stöder Rysslands krig i Ukraina, sa Europarådets ordförande Charles Michel enligt Al Jazeera.

Ukrainas militär har sedan mitten på september skjutit ned 220 iranska drönare, skriver BBC. Även Ryssland har belyst Irans inblandning. Detta när en person från ryska försvarsdepartementet försade sig i rysk tv.

– När han inte trodde kameran var på så bad han programledaren att inte fråga om drönarna ”för vi alla vet att de är från Iran”, förklarar Paasikivi.

Därför biter inte sanktioner på Iran

Kreml hävdar bestämt att man endast använder rysk utrustning i sitt anfallskrig mot Ukraina. Men det finns skäl för Iran att stödja Ryssland med vapen, menar Paasikivi.

– Man (Iran) har gjort en kalkyl och ser att det är värt att dra på sig ytterligare sanktioner, det som Ryssland kan erbjuda är värt mer.

Hör överstelöjtnant Paasikivi om vad Iran kan vinna på att stödja Ryssland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.