Så olika är bilderna av kriget i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som kriget fortsätter att skapa stor förödelse i ukrainska samhällen pågår informationskriget med oförminskad styrka. De senaste dagarna finns flera exempel där uppgifterna går isär och bilden av kriget som förmedlas är väsensskild beroende på vem avsändaren av uppgifterna är.

Ryssland attackerade under torsdagen bland annat en marknad och en busshållplats i Charkiv. Dessutom attackerades två skolor i regionen. Bilder visar hur bara rasmassor återstår av en skola i Kramatorsk.

Enligt Ryssland dödades upp emot 300 nationalister i angreppet mot Kramatorsk, enligt Ukraina dödades tre personer.

Kriget i Ukraina

Under fredagen deklarerade den ryskstödda separatiströrelsen i Donetsk-regionen att Google kommer att blockeras i området för att stoppa främjandet av terrorism och våld mot ryssar.

Utökad offensiv – eller brist på materiel?

Från Moskva kommer löften om ytterligare attacker och att offensiven i Ukraina ska utökas. Men enligt brittiska underrättelseuppgifter har Ryssland i själva verket stor brist på både missiler för markangrepp och soldater. I stället använder de i högre grad luftvärnsmissiler, med sämre precision. Det kan i sin tur leda till att fler civila dödas.

– Vår bedömning är att ryssarna kommer att få svårt att få fram manskap och materiel de kommande veckorna, säger Richard Moore, chef för den brittiska underrättelsetjänsten MI6, enligt BBC.

Raketartillerisystem uppges ha förstörts

Rysslands försvarsministerium hävdar å sin sida att landets styrkor de senaste veckorna har förstört fyra av de mobila raketartillerisystem som Ukraina nyligen fått levererade från USA. Långdistansraketerna kan träffa mål upp till 80 kilometer bort och har av Ukraina antytts kunna förändra spelreglerna för kriget.

Samtidigt kommer uppgifter från Ukraina om att ytterligare ett avancerat ryskt stridsflygplan skjutits ned nära Cherson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet