De kineser som bor i Rongcheng har 1 000 poäng som utgångspunkt. Beroende på hur de beter sig kan poängen öka eller minska, en så kallad social styrning av befolkningen. Går du mot röd gubbe förlorar du till exempel fem poäng, men arbetar du 300 timmar volontärarbete kan du öka med 50 poäng.
– Folk verkar acceptera det här och beter sig som om det vore en lek, säger Chen Zijuan, vars man är advokat och sitter fängslad i Kina för att regimen anser att han velat ”omstörta statsmakten” efter att ha hållit ett möte med andra advokater om Kinas framtid.
Hör mer från dokumentärens intervju med Chen Zijuan i klippet ovan.
Låga poäng – sämre dejting
Det finns i dag drygt 190 sätt att vinna poäng och 1 040 sätt att förlora dem. Protester och överklaganden hos myndigheter tillhör den senare. Enligt kinesisk media kan poängsystemet spridas över hela landet.
Tidigare har SVT rapporterat om poängsystemet och hur låga poäng kan hindra en från specifika positioner i arbetslivet, att köpa fastigheter eller använda vissa dejtingappar.
Tekniken hjälper till
Ny teknik, som ansiktsigenkänning, har gjort det betydligt enklare att upptäcka när människor bryter mot det som regimen anser vara rätt och fel. Miljontals övervakningskameror sitter uppe i landet, och de ökar i antal.
Även områdeschefer används i bostadsområdena för att övervaka de familjer som bor där. De håller koll på om människor använder munskydd, parkerar rätt och kopplar sina hundar.
– Det kan vara en särskild grupp av personer som klagar på sitt arbete hos myndigheterna och så. Vi håller extrakoll på deras rörelser, säger en av de kvinnliga områdescheferna.
Se Dox: Övervakad på SVT Play.