Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jörgen Elfving om hur kriget i Ukraina kan påverkas. Foto: TT/RUMOD

Jörgen Elfving: Så kan kriget i Ukraina påverkas

Uppdaterad
Publicerad

För Rysslands fullskaliga krig i Ukraina kan Wagnergruppens uppror skapa osäkerhet bland ryska förbandschefer på stridsfältet. Det säger Jörgen Elfving, före detta överstelöjtnant som löpande följer utvecklingen i Ryssland.

Enligt Jörgen Elfving är stridsviljan bland de mobiliserade soldaterna redan låg och han utesluter inte att de kan komma att lägga ned vapnen.

– Bland de förband som är insatta i Ukraina så funderar man nog på om man ska fortsätta som tidigare eller hålla sig lugna och avvakta.

Kriget i Ukraina

Jörgen Elfving utesluter inte att vi kan få samma situation som vid den ryska revolutionen 1917, när den ryska tsaren störtades.

– De mobiliserade lämnade då sina vapen och begav sig hemåt igen.

Prigozjin kan påverka den politiska utvecklingen

Har Jevgenij Prigozjin, ledaren för Wagnergruppen, egna politiska ambitioner?

– Han uppger själv att han inte har några sådana ambitioner, men däremot skulle han kunna påverka den politiska utvecklingen.

Enligt Jörgen Elfving har samtliga politiker i ledande ställning i Ryssland fördömt Wagnergruppen och säger sig stödja Putin, men vilken betydelse det har återstår att se.

– Sannolikt finns det ett antal i den politiska ledningen som väljer att byta sida om det visar sig att Prigozjin har framgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet