olodymyr Omeltjenko, chef för energiprogrammet på tankesmedjan Razumkov Centre i Kiev, tycker att Ukrainas elförsörjning kommer att klara vintern. Foto: Yasuyoshi Chiba/AFP/TT, privat.

Så påverkas Ukrainas elförsörjning av drönarattackerna

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland har den senaste tiden utfört flera riktade drönarattacker mot Ukrainas energisystem. Men trots stor förödelse har stora delar av det som förstörts redan återställts enligt Volodymyr Omeltjenko, chef för energiprogrammet på tankesmedjan Razumkov Centre i Kiev. 

– Arbetet har tagit allt från några timmar till ett par dagar, säger Omeltjenko till SVT.

Drönarattackerna har riktats mot flera delar av Ukraina, bland annat i Zaporizjzjaområdet, Lviv, Charkiv och huvudstaden Kiev.  

Ukrainas president Volodymyr Zelenskij skrev under tisdagen på Twitter att uppemot 30 procent av Ukrainas energisystem kan ha förstörts. Enligt Volodymyr Omeltjenko, chef för energiprogrammet på tankesmedjan Razumkov Centre i Kiev, har dock redan 90 procent av det som förstörts återställts.  

– Runt 4 000 byar och städer har fått tillbaka tillgången till el. Arbetet har tagit allt från några timmar till ett par dagar, säger han. 

Stabil tillförsel av el

Volodymyr Omeltjenko kallar Ukrainas energisystem ”unikt”.

– Man har bra utbytbarhet, flexibilitet och kapacitetsöverskott. Dessutom är räddningstjänstens arbete väl organiserat och aktivt. Systemet är också det mest förgrenade i Europa, och därför går det att växla mellan olika högspänningsledningar.  

Hundratusentals ukrainare som bor vid frontlinjen och i de ockuperade områdena saknar dock fortfarande el, enligt Omeltjenko. Ändå tror han att landet kommer att klara av att elförsörja både civilbefolkningen och industrin framöver.  

– Man har tillräckligt med kapacitet, säger Volodymyr Omeltjenko. 

– Det är stabilt. Förra året producerade man dubbelt så mycket el som landet konsumerade.

Se energiexperten förklara hur drönarattackerna påverkar Ukrainas energisystem i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.