Så ska EU förhindra vapensmuggling från Ukraina

Publicerad

Vapen från Balkankrigen fortsätter att hamna i händerna på kriminella. Nu finns en oro att samma sak upprepas efter kriget i Ukraina.

Enligt EU-kommissionär Ylva Johansson är man bättre förberedd den här gången.

EU varnar för ett större inflöde av smuggelvapen från Ukraina.

– Risken är mycket stor. Just nu används vapnen för att försvara sig mot den ryska invasionen. Men en dag är det här kriget över och vi har lärt oss att vapen kan vara på villovägar långt efter att ett krig avslutats, säger Ylva Johansson, EU-kommissionär med ansvar för inrikesfrågor.

Märkning och ”säkerhetsnav”

Med lärdomar från krigen i forna Jugoslavien har EU försökt förekomma problemet. Bland annat genom att ta fram en handlingsplan tillsammans med ukrainska regeringen för märkning av vapen.

Dessutom har man startat ett ”säkerhetsnav” i Moldavien med personal från bland annat Fontex och Europol.

– Moldavien har en lång gräns mot Ukraina, varav en stor del kontrolleras av ryssarna genom Transnistrien. Det är viktigt att vi är där och stärker tillsammans med Moldavien, säger Ylva Johansson.

Nytt vapendirektiv

Samtidigt säger hon att det är viktigt att varje medlemsland stärker sin egen lagstiftning och gör tydlig skillnad på legala vapen och illegala vapen.

– Vi ett vapendirektiv från 2017 som tyvärr Sverige inte fullt ut genomfört, vilket jag ser allvarligt på. Nu kommer jag följa upp mot de medlemsländer som inte genomför det och inom kort lägga förslag om ett förstärkt vapendirektiv.

”Andra muskler i dag”

Hur goda möjligheter har EU att stoppa smugglingen av vapen från Ukraina efter kriget? 

– Jag tror att vi har ganska goda möjligheter att få en annan utveckling än vi hade efter krigen i forna Jugoslavien. Vi har helt andra muskler i dag.

Mer om vapens väg till Sverige i Utrikesbyrån: Gängens vapen på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.