• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Så ska norska gasen säkra värmen i vintern

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som EU-länderna kom överens om att minska användningen rysk gas drog Ryssland åt kranen. Det har fått den norska gasen att segla upp som en avgörande faktor för att säkra Europas energi i vinter.

– Ska vi upprättahålla den här nivån på sikt kommer vi att behöva finna mer gas, säger Frode Leversund, vd för den norska statliga gasoperatören Gassco.

Under 2027 ska EU vara helt oberoende av rysk energi och det har blivit en smärtsam start på den resan. I Norge har man ökat sin produktion och priset har fyrdubblats sedan juli förra året.

– Under juli har vi levererat 17 procent mer än vad vi gjorde i fjol. Det indikerar att vi gör det vi kan. Vi levererar vintervolym nu under sommaren, säger Frode Leversund.

I Tyskland bävar man nu inför en kall vinter och tidigare i veckan besökte den tyska förbundskanslern Olaf Scholz den norska statsministern.

– Vi gör allt vi kan för att leverera i enlighet med vår tradition att vara en pålitlig partner, sa Norges statsminister Jonas Gahr Støre under en presskonferens.

”Norge är väldigt viktiga”

Under 2017 levererade Gassco 117 miljarder kubikmeter norsk gas till terminaler i Storbritannien, Belgien, Frankrike och Tyskland. Frode Leversund menar att det kan vara tal om nytt rekord.

– Som det ser ut nu kommer vi säkert att hamna kring de siffrorna, eller kanske över det, säger Leversund.

I fjol exporterade Norge 113 miljarder kubikmeter gas, enligt Leversund motsvarar det 1 250 terrawattimmar. Det kan jämföras med den svenska elproduktionen under 2020, som stod för 158 terawattimmar.

– Det är så stora energimängder vi talar om att det gör gasen väldigt viktig, speciellt i den situation Europa befinner sig i nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.