Så slår talibanernas styre mot Afghanistans kvinnor

Publicerad

Nio månader har gått sedan talibanerna återtog makten i Afghanistan. Trots ledningens löften om ett ”mjukare kvinnostyre” har man kraftigt begränsat rättigheterna för landets kvinnor och barn.

Den 15 augusti 2021 återtog den islamistiskt fundamentalistiska rörelsen makten i Afghanistan efter en blixtoffensiv på tio dagar. Maktövertagandet skedde samtidigt som USA:s militär och Nato flög hem sina sista trupperna från landet.

Tre dagar efter maktövertagandet gav talibanernas talesperson Zabihullah Mujahid ett löfte:

– Kvinnor är en viktig del av vårt samhälle. De ska kunna arbeta inom utbildning och annat. Det får inte finnas någon diskriminering av kvinnor, inom vad den islamska sharialagen säger.

De så kallade löftena skulle snart visa sig vara en chimär. Istället har styret infört flera förbud som slagit hårt mot den kvinnliga befolkningen.

Tvingas bära heltäckande slöja

Det senaste i raden av så kallade dekret offentliggjordes på lördagen, ett beslut som innebär att alla kvinnor tvingas bära heltäckande slöja i offentligheten. I dekretet står också att kvinnor som inte har viktiga ärenden utomhus bör stanna hemma.

Beskedet kommer drygt en månad efter att talibanernas beslut att stänga skolor för alla flickor över årskurs sex – bara timmar efter den planerade terminsstarten.

– Vad har vi gjort fel? Varför måste kvinnor och flickor utstå det här? Jag ber det islamiska emiratet att öppna våra lektioner, sa eleven Azimi då.

Sedan tidigare råder förbud för kvinnor att flyga och resa utan manligt sällskap. De tillåts enbart besöka parker under vissa dagar, och då bara med andra kvinnor. Kvinnor i statlig tjänst har avskedats och kvinnor som protesterat mot inskränkningarna har trakasserats och gripits.

Svår svält

Omvärlden har svarat med ekonomiska sanktioner, och sedan flera månader tillbaka befinner sig Afghanistans ekonomi i fritt fall. FN:s World Food Programme, WFP, har bland annat larmat om matbrist och risk för omfattande svält.

Talibanerna har tidigare lovat att alla flickor ska utbildas om omvärlden slopar sanktioner och inte längre håller afghanska medel frysta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.