Dramatiska bilder visar hur snabbt Peking kvävs av smog

Uppdaterad
Publicerad

Larmen kommer allt oftare – luften i flera av Kinas storstäder är direkt hälsovådlig att andas. Och när smogen kommer går det undan, det visar de här nytagna bilderna från Peking.

Bilderna ovan filmades  av av den brittiske ingenjören Chas Pope som bott i Peking i 13 år.

De är komprimerade till drygt 10 sekunder med hjälp av time-lapse-teknik. Men även i verkligheten går det skrämmande snabbt när smogen lägger sig som ett kvävande täcke över mångmiljonstaden och dess skyskrapor: hela förloppet går på mindre än 20 minuter.

– Filmen påminner mig om varför jag nu flyttar från Peking till Singapore, säger Chas Pope enligt CNN.

Orange nivå

Det senaste larmet om hälsofarliga nivåer av föroreningar utfärdades i fredags och höjtes på tisdagen till orange nivå – den näst högsta. De väntas bestå ända tills på torsdag. Kinas meteorologiska institut utfärdar ständigt återkommande larm om begränsad sikt, vid vissa tidpunkter så dålig som 50 meter på grund av all smog.

”Meteorologisk katastrof”

Myndigheterna kallar det för en ”meteorologisk katastrof” som uppstår i samband med sträng kyla och svaga vindar.

Första gången Peking varnade rött för smog var för ett år sedan, men sedan dess har gränsen för rött höjts så nu krävs ännu smutsigare luft. Ytterligare ett 40-tal städer i Kina har också gått ut med liknande varningar, bland dem Tangshan och Shijiazhuang i provinsen Hebei, samt Jinan i Shandong.

Stängda fabriker

Strax före jul förra året var nivån av föroreningar de högsta hittills: Gränsvärdena överskreds flera gånger om, skolorna stängde och fler än 1.200 fabriker kring huvudstaden samt ett stort oljeraffinaderi att tillfälligt lägga ned verksamheten.

Dagar då smoglarm råder får dessutom bara hälften av bilarna i staden tillstånd att köra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.