Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Desinformationsexperten Björn Palmertz säger sig känna igen tillvägagångssättet från tidigare desinformationskampanjer. Foto: TT/SVT

Så spreds kampanjen mot Zelenskyj

Uppdaterad
Publicerad

Uppgifter om att Zelenskyj-familjen köpt en lyxvilla vid Röda havet har spritts över hela världen. Rysk tv har rapporterat om uppgifterna, som tillbakavisats som falska av ägaren till turistorten El Gouna.

SVT har letat efter ursprungskällorna till det rysk tv påstår och spåren leder till Egypten, Nigeria och Ghana.

Rysk stats-tv hänvisar uppgifterna till en artikel på den nigerianska nyhetssajten Punch. Artikeln bygger i sin tur på uppgifter i två videoklipp från en påstådd egyptisk journalist som kallar sig själv Mohammed Al-Alawi.

SVT:s medarbetare i Kairo har kontaktat andra undersökande egyptiska journalister, men mannen bakom klippen är okänd. Al-Alawi, om han existerar, har gått upp i rök.

Betald artikel kontrollerades aldrig 

Kontraktet visas inte upp i klippen, men har publicerats av tidningen Punch. SVT har pratat med tidningens chefredaktör och ställt frågor om källorna till artikeln. Kort efter samtalet togs artikeln bort från sajten.

Punch beskriver sig själv som Nigerias mest lästa dagstidning – men artikeln skrevs inte av någon journalist på tidningen. Istället handlar det om en artikel som tidningen fått betalt för att publicera, erfar SVT.

På sajten hade artikeln publicerats som “branded content”. SVT:s källa på tidningen uppger att den betalda artikeln skrivits av en man som ska vara chef för ett företag i Ghana. SVT har undersökt Ghanas företagsregister, utan att hitta något företag med det aktuella namnet. 

Samma artikel – på arabiska

Två dagar före publiceringen i Punch dök samma material upp på den marockanska nyhetssajten al3omk.com. Artikeln är på arabiska men är nästan identisk med den engelskspråkiga versionen.

Efter att SVT försökt nå nyhetssajten har artikeln raderats.

SVT kan inte slå fast vem som ligger bakom kampanjen. Men desinformationsexperten Björn Palmertz vid Centrum för cybersäkerhet, RISE, tycker att det hela påminner om hur auktoritära regimer som Ryssland tidigare arbetat.

– Det här är ett ganska välkänt tillvägagångssätt för den som vill så tveksamheter, säger han.

Starta klippet för att höra Björn Palmertz berätta mer om en metod som hotaktörer ofta använder i påverkansoperationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.